В Австрия годишно човек влага по 2000 евро в застрахователни

...
В Австрия годишно човек влага по 2000 евро в застрахователни
Коментари Харесай

Елизабет Щадлер: Пенсионна компания "Доверие" не се продава

" В Австрия годишно човек влага по 2000 евро в застрахователни артикули, а в България - по 170 евро годишно, " споделя Елизабет Щадлер

© Надежда Чипева

Визитка:

Проф. Елизабет Щадлер е основен изпълнителен шеф на Vienna Insurance Group от януари 2016 година Преди това е била CEO на Donau Versicherung и на ERGO Austria International, а при започване на кариерата си е работила на управителни длъжности за сдружения на Raiffeisen и UNIQA в Австрия. Щадлер е приключила математика и актюерство във Виенския механически институт.

VIG е една от най-мощните интернационалните застрахователни групи в Европа с повече от 190 години история и бизнес в 25 страни. През 2016 година компанията регистрира над 9 милиарда евро премиен доход, а пазарната й капитализация надвиши 2.7 милиарда евро. Мажоритарен акционер със 70% дял е Wiener Städtische Versicherungsverein, а останалите 30% от акциите се търгуват на борсата във Виена.

Групата има вложения в България, която е набелязана като един от главните й пазари. През 2007 година тя закупи мажоритарен дял в " Булстрад " и " Булстрад живот ", които са втори по величина в общото и животозастраховането с общ пазарен дял от 14% в застраховането към края на 2016 година и първи по пазарен дял по данни към месец май на 2017 година Австрийската група е притежател и на 92.58% от най-голямата пенсионна компания в страната - " Доверие ", която ръководи активи за 3 милиарда лева и в която се обезпечават повече от 1.2 млн. души. Преди три години групата направи опит да излезе от пенсионния бизнес в България, само че по думите на проф. Щадлер към днешна дата продажбата на " Доверие " не стои на дневен ред. Още по тематиката
Председателят на Асоциацията на българските застрахователи пред " Капитал "
28 апр 2016
Австрийската група регистрира над 50% растеж на чистата облага за предходната година
14 апр 2015
Руският контрол е прибегнал до крайната мярка по отношение на следената от Сергей Мастюгин Инвестбанк поради " значително недостоверни отчетни данни "
13 дек 2013
Според ново прессъобщение съветският банкер е главен акционер в United Capital и е подписал дефинитивно съглашение за покупката на пенсионната компания
28 авг 2013 Как се развива интернационалният бизнес на групата и къде е България на картата ви?

Нашите съществени пазари са Австрия и Централна и Източна Европа и считаме да запазим и затвърдим наличието си там, където сме показани. Причината е, че виждаме доста огромен капацитет за развиване в другите сегменти. Дори в западните страни има благоприятни условия пред животозастраховането, а колкото по на изток отиваме, толкоз по-голям капацитет се открива пред застраховането като цяло. В Австрия да вземем за пример годишно човек влага по 2000 евро в застрахователни артикули, което може да наподобява доста, само че съпоставено със стандарта в Европейския съюз, където разходът за обезпечаване е 2800 евро годишно, това демонстрира какъв е капацитетът за напредък. В Централна и Източна Европа данните демонстрират, че човек харчи годишно по 500 евро за обезпечаване, а в България - по 170 евро годишно. Разбира се, сме наясно, че зад тези цифри стоят разлики в ценовите нива в тези страни и в стадият им на развиване като цяло. Но това е показателно за капацитета.

България е един от петте пазара, които сме разпознали като перспективни, изключително в здравното обезпечаване. Искаме да го развием още повече и по тази причина акцентираме на интензивности в тази област. Всъщност това е нещо, което се допуска от демографското развиване - през днешния ден хората живеят по-дълго от преди, само че се нуждаят от повече лекарства и превантивни грижи за здравето си. Именно там се включват продуктите на здравното обезпечаване, които ние бихме могли да предложим.

Какви други трендове бихте откроили в застрахователната промишленост?

Безспорно най-значимият тренд е дигитализацията на бизнеса ни. Тя е доста значима и ние сме подхванали няколко огромни начинания, в това число в България. Имаме хрумвания и артикули, които се приготвяме да предлагаме на клиентите си, да вземем за пример в региона на туристическите и пътническите застраховки. Това е на фокус сега. Друг артикул, който създаваме, е ориентиран към хората, които са били диагностицирани с раково заболяване и на които ние предлагаме незабавна помощ за лекуване и лекарства.

Дигитализацията ли е това, в което инвестирате най-вече сега?

Ние влагаме в дигитализацията, тъй като считаме, че тя е нужна освен за нашия бизнес, само че и за нашите клиенти. Направени в този момент, тези вложения ще ни спестят доста запаси и време в бъдеще. В същото време софтуерните решения дават отлична услуга на клиентите и е съществено преимущество пред конкуренцията да предложиш най-удобния артикул на потребителите.

Как се отразява върху иновативността ви стягането на регулаторната рамка?

Новите регулаторни условия се отразяват съществено върху нашия бизнес, изключително в страните от Европейския съюз, където влезе режимът Solvency II. Той изисква от нас доста статистическа работа, доста доклади и отчети, и то в къси периоди. Контролът върху промишлеността в този момент е доста прецизен и лишава доста повече запаси - човешки и бюджетни, спрямо преди. Може би за нас като огромна група това предизвикателство е по-лесно за посрещане, тъй като ние изготвихме един модел на групово равнище, който предоставихме на останалите страни, в които работим.

Започва ли развой на консолидация в застрахователния бизнес и VIG взе участие ли в него?

Ние от години сме посочвали в прогнозите си, че този бранш предстои на консолидация, въпреки че някакви основни процеси към момента не са почнали. Покрай новите регулации е допустимо някои по-малки групи или компании, които финансово не могат да отговорят на условията, да потърсят вид за вливане в други компании. В Украйна да вземем за пример има 280 застрахователни компании, тъй че там консолидация е предстояща. В България обаче не виждаме изключително доста благоприятни условия.

Тук имате конспирация - KBC, притежателят на съперника ви ДЗИ, закупи огромна банка и това му отваря огромни благоприятни условия. Как ще отговорите на предизвикването?

Предизвикателства в този смисъл има постоянно, само че в България ние се радваме на доста добре развити компании, с лидерски пазарни позиции, ръководени от добър мениджмънт, на който имаме доверие. В групата също имаме огромен банков сътрудник, въпреки и не в България, тъй че благоприятни условия не ни липсват. Тук имаме доста хрумвания за артикули и разширение на продажбите, тъй че по предизвикването се работи.

Какви са задачите, които сте сложили пред локалния мениджмънт?

Имаме средносрочен проект за идващите 3 години и сътрудниците, които добре ме познават, знаят, че имам упования те да бъдат изпълнени.

Освен в застрахователния бизнес VIG сте показани и в пенсионното обезпечаване като притежатели на водача " Доверие ". Доволни ли сте от резултатите му?

Аз считам, че застрахователните и пенсионноосигурителните услуги се допълват и че ние имаме експертизата и би трябвало да предлагаме и пенсионно обезпечаване. Да имаме пенсионна компания сега е доста значима инвестиция за нас, още повече при такива приемливи резултати, които тя реализира. Имаме хрумвания по какъв начин да комбинираме дейностите на някои наши компании, с цел да се усъвършенства още позицията ни в пенсионното обезпечаване, и виждам огромен капацитет в този бранш. Стъпвайки на данните, които демонстрират, че едвам 25% от работещите имат в допълнение пенсионно обезпечаване, това разкрива капацитет за привличане на нови клиенти.

Не ви ли тормози неконсистентната държавна политика във връзка с частната пенсионна промишленост?

Ние непрестанно се изправяме пред такива опасности на всички места по света. Това е част от нашия бизнес. Но когато имаш лидерска позиция на един пазар и капацитет за развиване като усъвършенстване на лоялността на клиентите, рационализиране на предлаганите услуги и цифровизация, не виждам аргументи да се отхвърляме. Мога да ви уверя, че сега делът ни в " Доверие " не се продава.

Има ли и други бизнеси в България, които ви се костват перспективни и при опция бихте навлезли?

Няма нещо съответно, което преглеждаме на този стадий, само че когато има благоприятни условия, ние деликатно ги изследваме, претегляме рисковете, цената и едвам тогава вземаме своето решение. Нашата цел за напредък е ясна. Предпочитаме този напредък да бъде органически, само че когато се появят благоприятни условия за по-бързо разгръщане, в случай че пасват на нашата тактика, ние бихме били заинтересувани.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР