В атмосферата на Венера са открити странни структури, които може

...
В атмосферата на Венера са открити странни структури, които може
Коментари Харесай

В атмосферата на Венера откриха странни структури

В атмосферата на Венера са открити странни структури, които може да трансформират концепцията на учените за магнитната среда на планетата. Космическият уред Venus Express на ESA откри големи магнитни " структури ", наречени " магнитни въжета ", които се простират на стотици километри в горните пластове на атмосферата над полюсите на планетата.

Магнитни въжета са следени и към други планети, в това число Земята. Но за момента учените не могат да обяснят за какво това събитие се образува в атмосферата на Венера. Изследването е оповестено в списание Geophysical Research Letters.

Магнитни въжета се образуват при сливане на линиите на магнитното поле. Например, на Земята, те се образуват на страната обърната към Слънцето, когато поток от заредени частици, известни като безоблачен вятър, основават един тип " магнитна опашка " от другата страна.

При Венера обаче обстановката е малко по-различна, тъй като тя няма магнитно поле. Както показва водещият създател на проучването Тиелонг Джанг, като спънка за слънчевия вятър е йоносферата (горните пластове на атмосферата) на Венера. Когато налягането в атмосферата на Венера е по-голямо от налягането на слънчевия вятър, то йоносферата се смята за " немагнитна ", т.е., тя липсва магнитно поле. такова е ситуацията в по-голямата част от времето. Когато обаче налягането на слънчевия вятър стане по-високо от това на атмосферата се образуват относително дребни магнитни въжета.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР