В аптеката съм, купувам лекарства. Влиза жена на видима възраст

...
В аптеката съм, купувам лекарства. Влиза жена на видима възраст
Коментари Харесай

В аптеката и Хипократовата клетва

В аптеката съм, закупувам медикаменти. Влиза жена на забележима възраст към 70 година и пита за лекарство за лекуване на Алцхаймер (няма да посочвам марката).

Това написа в профила си във Facebook Аркади Шарков.

Цената за опаковка е висока, по тази причина старата дама си поръчва единствено 1 блистер и все пак, като чува цената ѝ става некомфортно, като изрича и думите "е, хайде, днеска ще сме без салата ". На младата дама-фармацевт зад касата ѝ стана неприятно и предложи на дамата да го заплати идващия път. Жената отхвърли и съобщи, че ще си заплати хапчетата.

Съответния медикамент се реимбурсира от НЗОК, единствено че под различен бранд. Лекарят, който е изписал съответния бранд е знаел това добре, знаел е и че дамата, на която го изписва е във очевидно недобро финансово положение и ВЪПРЕКИ ТОВА НЕ Я е уведомил за по-евтиния еквивалент на лекарството.

Защо споделям това - през днешния ден тази жена ще си купи лекарството, на следващия ден ще се наложи да избира сред него и насъщния, а когато отпадне от лекуване - положението ѝ ще се утежни и ще легне в ръцете на болничната помощ, където разноските за лекуването ѝ ще набъбнат доста.

Декември 2017 година представихме разбор, който предлага оптимизация на бюджета за лекарства, който ще реши част от тези проблеми в системата (въпрос е на политическа воля). Анализът е изпратен до НЗОК и до Министерство на здравеопазването - досега резултат няма. Защо при подготвен разбор и ясни стъпки за промяна Министерство на здравеопазването не подхваща нищо?

Отговорът оставям на вас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР