В Антарктида, на остров Кинг Джордж, познат на много туристи,

...
В Антарктида, на остров Кинг Джордж, познат на много туристи,
Коментари Харесай

Учени са в шок от тази напаст, нападнала Антарктида

В Антарктида, на остров Кинг Джордж, прочут на доста туристи, са се появили елементарни комари. Това е било обявено от ръководителя на съветската антарктическа експедиция Александър Клепиков, осведомят международните издания.

Наскоро на остров Кинг Джордж, където се намират седем станции от разнообразни страни, в това число съветската база Белингсхаузен, са се появили комари. Изследователите отдават това на човешкия фактор - има доста летовници по тези места и съвършени условия за комари - потоци, реки, в летния интервал температурата е 3 градуса над нулата, минус 5 през зимата, климатът е мек. Преди това учените не са забелязвали комари в Антарктида.

"По-рано в Антарктида не е имало подобен проблем. За специалистите това е необикновена научна и приложна активност, планът за проучване на обстановката стартира едвам този сезон, казусът към момента се взема решение ", съобщил е ръководителят на експедицията.

Клепиков е отбелязал още, че по самодейност на Съвета на шефовете на националните антарктически планове е почнало проучване на стеклата се обстановка и към този момент са основани специфични клопки за комари. Учените ще проучат всички станции на острова.

Според специалиста, една от постройките в съветската станция Белингсхаузен е инфектирана с комари. На това място към този момент се прави санитарна обработка. Опасни за Антарктида се явяват безкрилите звънещи комари.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР