В амбициите си за цялостен ремонт на държавната машина, новите

...
В амбициите си за цялостен ремонт на държавната машина, новите
Коментари Харесай

Закриват две агенции, дирекция и централен регистър

В упоритостите си за повсеместен ремонт на държавната машина, новите ръководещи взеха да стъпват изкривено. Такъв е казусът с обещаните и към този момент подхванати дейности за огромната съдържателна и структурна промяна на администрацията.

Една от тези радикални промени би трябвало да докара до основаването на мастодонт, чието битие към този момент наподобява ненормално. Става дума за бъдещата Държавна организация по вписванията, която ще е на послушание на Министерския съвет и ще събере под един покрив следните административни единици:

- Агенцията по вписванията - Министерство на правораздаването,

- Агенцията по геодезия, картография и кадастър - Министерство на районното развиване и благоустройството,

- Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ - Министерство на районното развиване и благоустройството,

- Централен указател на особените залози - Министерство на правораздаването.

Според предлагането, импортирано в Народното събрание като параграф от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета на Република България за 2022 година, Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) се ликвидира като независима конструкция от национално значение, става най-обикновена дирекция и стартира да работи като обслужващ личен състав на най-прост указател.

Меко казано, това желание

изправи косите на специалистите в тази сфера.

Най-малко, тъй като те са функционалност на един от структуроопределящите нормативни актове в страната - Законът за устройство на територията.

Няколко професионални организации сезираха Народното събрание за недомислените стъпки, които новата власт се готви да направи. В формалното си мнение, управленията и членовете на Съюза на геодезистите и земеустроителите в България към Федерация на научно-техническите съюзи, Национална професионална секция „ Геодезия и приложна геодезия “ в Камара на инженерите в капиталовото планиране, Камара на инженерите по геодезия, Асоциация на геодезическите компании и преподавателите в Геодезическия факултет при Университета по архитектура, строителство и геодезия, са безапелационни: " Предлаганата промяна не регистрира обстоятелството, че главната активност на АГКК е обвързвана с поземлена регистрация, основаване и поддържане на кадастралната карта в дигитален тип, геодезически данни и картографски материали за земята, инфраструктура за пространствена информация и геобаза данни " .

Представителите на петте професионални организации акцентират, че основаната и поддържана пространствена и атрибутивна информация от АГКК се дава на потребителите като административни услуги и информации. Агенцията е осъществила административно-техническо обслужване на жителите, ведомствата, общините и други консуматори на кадастрална информация (мотив за предлаганото законово изменение) и на всички тях се дават електронни услуги.

Според тях, с осъществените до през днешния ден благоприятни условия (законови и технологични) не е належащо

нито един клиент да върви на гише, с цел да получи схема,

в случай че други държавни и общински структури, признаваха електронни документи с всички нужни атрибути по Закона за електронното ръководство.

Според различен претекст на ръководещите, обединяването на структурите в една държавна организация е, че по този метод „ ще бъдат предотвратени неточности, непълноти или грешки в кадастралната карта и при основаването на имотните партиди “.

Съвсем закономерно, специалистите задават и въпроси с нараснала компликация. Като този, да вземем за пример: " Как ще се предотвратят неточности в нещо към този момент основано, с нещо, което ще се основава в бъдеще? " Или като този - " Законотворецът планува ли да заличи данните от кадастралните регистри, събирани и поддържани повече от 20 години, като ги размени с новосъздадени? "

Досега кадастралната карта и кадастралните регистри бяха най-надеждният източник за определяне на опити за имотни измами и определяне на разногласия за материално право, заради формирани и вписани документи за благосъстоятелност за еднакъв парцел на няколко притежателя. В резултат на полаганите дългогодишни старания, все още АГКК работи доста добре - оценка, дадена от дългогодишни ползватели на геодезически и кадастрални услуги, измежду които браншови организации, общини, жители и частници, изпълняващи обществени функционалности (например, нотариуси, частни правосъдни реализатори и т.н.).

Професионалната общественост се притеснява, че при сливането на Агенцията по геодезия, картография и кадастър с други администрации,

нямащи нищо общо с нейната специфичност,

както и задаващото се нова цифровизация на процесите към имотния указател и националния кадастър, ще бъгнат трайно и необратимо системата.

В мнението си браншовите организации акцентират още, че в проектозакона са стимулирани единствено измененията във връзка с предоставяните услуги и връзките с други национални регистри. За всичко останало, което е и надалеч по-важно - производството на кадастрална, геодезическа и картографска информация, да вземем за пример - в претекстовете на вносителите няма даже и половин изречение. А това, откъдето и да го погледнем, прави проектозакона много... подозрителен от позиция на Закона за нормативните актове.

Като въпрос от особена значимост, де слага фактът, че информацията за парцелите през днешния ден е неактуална на следващия ден. Освен това, процесът по основаване и поддържане на цифрова кадастралната, геодезическа и картографска информация се планува да се управлява от правист, чийто шефски мандат е единствено три години. Това, съгласно специалистите в тази област е извънредно непълен време за обмисляне, основаване на планова документи и осъществяване на планове в региона на кадастъра и геодезията.

Не на последно място те означават, че юридическото обучение не е задоволително за цялостното схващане на процесите по основаване и поддържане на кадастралната карта. И акцентират, че кадастърът и геодезията са обособени научни области, които се учат с години и имат своите специфики. Не инцидентно те припомнят, че

в Агенцията работят главно инженери по геодезия,

които познават процесите по основаване на поземлените парцели, ведно с юридическите им трансформации, наложени от смяната на обществено-политическия строй – от годините на одържавяване на земята, през интервала на реставрация та до през днешния ден, когато всеки парцел съществува и в цифров вид, наличен от всяка точка на светат.

Забележки на гилдията им и във връзка с различен претекст за предлаганата законова смяна - „ усъвършенстват ресурсите – финансови, кадрови, софтуерни “. Оказва се обаче, че процентът на общата администрация в АГКК е под 8% от всички 417 щатни бройки, т.е. всеки може да реши какъв брой ще спести страната от сходна промяна.

Експертите са на мнение, че препоръчаното

механично събиране на три структури,

без да е изработен разбор на дейностите и процесите в тях, изрично не би довело до предстоящите позитивни резултати, каквато следва да е главната цел на предлаганите промени. И не инцидентно акцентират, че единствената допирна точка сред АГКК и АВ е имотният указател. Всички останали действия на двете администрации нямат нито една обща допирна точка или запетайка. Например - кадастралната и геодезическа активност на АГКК и воденето на Търговския указател, Регистъра Булстат и Регистъра на имуществените връзки на съпрузите от Агенцията по вписванията.

Ръководителят на плануваната мегаструктура би следвало да има компетентности във всички тези области, а това просто е невероятно. Поне през идващите пет-шест години. А до тогава?

Тези и още сериозен брой строго професионални забележки към метода по който болшинството е на път да реализира бъдещата промяна, сигурно би трябвало да бъдат чути от радетелите за прекрояването на страната, с цел да не си стигне до оня остарял виц, при който нескопосания шивач, трансформира клиента си в уродлив идиот…

 

Заместник-председателят на Асоциацията на геодезическите компании и ръководител на Контролния съвет Камарата на инженерите по геодезия Милен Димиев пред " БАНКЕРЪ ":

Промените са писани на мрачно, неизвестно от кого!



Г-н Димиев, законодателните промени, целящи основаването на следващия мастодонт - така наречен Държавна организация по вписвания, съществено засягат активността на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, защото я трансформират в най-обикновен указател. Двете браншони организации, в чието управление участвате, показаха сериозното си неодобрение от желанието на държавното управление. Може ли да обобщите в резюме аргументите за отрицателната ви реакция?

- Основните аргументи за реакцията на геодезическата общественост са дефинирани в общо мнение, подписано от Камарата на инженерите по геодезия, Асоциацията на геодезическите компании, секция „ Геодезия ” в КИИП, Съюза на геодезистите и земеустроителите в България и Геодезическия факултет при УАСГ, което към този момент е входирано в Народното събрание, Министерски съвет и Президентството. Във всички нас буди неразбиране методът на внасяне на тази смяна - подмолно и през Преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет. Тоест - без нужното публично разискване, без безусловно никаква бистрота, без ангажиране на експертния потенциал на професионалната общественост, без нито една допирна точка със декларираните от ръководещата коалиция правила и нов морал.

Това е формалната страна на нещата. По създание обаче препоръчаните промени ще донесат ли някакви изгоди на бизнеса и жителите, или просто имитират активност?

- Фокусирането върху регистрите подценява главните действия, проведени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) - геодезия, картография, основаване и поддържане на кадастралната карта, повишение на нейната акуратност посредством премахване на очевидни в действителност неточности за неурбанизираната територия на страната.

Тези действия са основополагащи за потребностите на държавното ръководство, устройството на територията, националната сигурност и защита. А предлаганото прекосяване на АГКК към Агенцията по вписванията не допуска осъществяване на държавните политики в региона на геодезията, картографията и кадастъра.

Важно е да се разбере, че тук не става въпрос единствено за указател! Част от общинските центрове към момента даже нямат основана кадастрална карта, да не приказваме за всички обитаеми места. Ако нещата не престават с тези темпове на финансиране,  картата няма да бъде приключена и след 5 години. Механичното трансформиране на картата на възобновената благосъстоятелност в кадастрална карта за бързо покритие на територията на страната (над 96%), докара след себе си до нужда от премахване на очевидни в действителност неточности в картата за неурбанизираните територии. Процес, който към момента е първоначално си, макар че съществено спъва капиталовото планиране в страната, в това число когато става дума за национални обекти. 

Със сигурност, новите ръководещи ще аргументират направените оферти с подписаното съдружно съглашение, само че в това време гилдията е недоволна от обстоятелството, че измененията не се разискват със експерти. Какви са съответните ви оферти и причините за тях?

- Ние не сме срещу текстовете, записани в съдружното съглашение. Напротив – да се признае значимостта на геодезията и кадастъра, и АГКК да фукционира независимо като държавна организация, под контрола на вицепремиера по дейно ръководство, е смяна, която адмирираме! АГФ към този момент взе решение кардинално да подкрепим текстовете на ЗИД на ЗКИР, които на 18 януари бяха препоръчани за публично разискване, а няколко дни по-късно просто се изпариха от Портала за публични съвещания. Що се отнася до обстоятелството, че измененията не се разискват със експерти, нашата асоциация при започване на януари изпрати писмо до Министерския съвет, с което изрази подготвеност за подпомагане, в това число и посредством даване на специалисти за разискване на съответни промени. За най-голямо наше отчаяние, до ден сегашен нямаме даже общителен отвод като отговор! Всичко се случва „ на мрачно ”, а сякаш чакахме смяна...

Нашите съответни и аргументирани оферти са за:

- образуване на тактика и дълготрайна стратегия за развиване на сектора;

- стремително увеличение на темповете по основаване на кадастрална карта до привършване на процеса;

- бързо изчистване на явните в действителност неточности в картата за възстановяване на нейната акуратност и повишение доверието на обществото;

- преизмерване на държавната нивелачна и гравиметрична мрежа;

- основаване на карти на подземните проводи и уреди, включваща и техните сервитути;

- незабавно решение на от дълго време наболелия проблем с регулационните планове;

- пускане на процеса по основаване на цифрова ортофото карта за територията на страната и така нататък

Определено има какво да предложите...

- Така е, въпросът е има ли кой да ни чуе? Ние не губим вяра и ще се борим до дъно за издигането на нашата специалност до заемане на полагащото й се място в обществото!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР