В Алпите ураганна върхушка изкорени десетки декари вековни борови гориРанени

...
В Алпите ураганна върхушка изкорени десетки декари вековни борови гориРанени
Коментари Харесай

Градушка като топки за тенис помля италианската област Венето

В Алпите ураганна върхушка изкорени десетки декари вековни борови гори
Ранени са над 110 души, потрошени са стотици коли, развалена е телефонната мрежа

Губернаторът Зая разгласи изключително състояние, оказват помощ екипи на Гражданско отделение от цялата страна

Градушка като топки за тенис помля в ранните часове на четвъртък северната италианска област Венето с административен център Венеция. На места ледените сфери са били с диаметър 10 сантиметра, трошели са на пакост стъклата и са огъвали като чукове ламарините на паркирани по улиците коли. Според регионалния шеф Лука Зая пагубните градушки, траяли с променлива мощ съвсем до обед в ширналия се сред Адриатическо море и Алпите регион, са унищожили съвсем цялата годишна продукция от полски култури, зеленчуци, плодове и грозде. Падащите от небето части лед са помлели също по този начин оранжерии, краткотрайни изложбени шатри, структури за спектакли и концерти в историческите центрове на старинните градове, прогонили са туристите от тях и летовниците в крайморските курорти.



В северната част на региона невиждана буря изкорени десетки декари вековни борови гори, като падналите дървета са запушили пътища и планински потоци.

А из Алпите в северната част на региона, близо до фамозния зимен курорт Кортина Д’Ампецо, невиждана буря изкорени десетки декари вековни борови гори, като падналите дървета са запушили пътища и планински потоци. На запад и по-точно във Верона и зоната към нея са били повалени стълбове с кафези на мобилните телефонни оператори и през целия ден незабавни екипи правеха опити за възобновяване на прекъснатите известия. Болничните заведения в региона пък одобриха над 110 локални поданици и туристи, ранени от потрошени стъкла, паднали мазилки, прекършени дървета и дори от ледени топки. И до момента в който притеклите се от прилежащите райони екипи на Гражданска защита изчисляваха вредите от неприятното време, губернаторът Зая разгласи изключително състояние до заличаването на тежките последици от бедствието.

“В светлината на случилото се през последните няколко часа, молим държавното управление да бъдат отпуснати на региона Венето финансови запаси, нужни за възобновяване на вредите, породени от изключителното злополучие ” - съобщи пред публицисти сенаторът Андреа Мартела. - “Настояваме също по този начин допустимо най-скоро да бъдат открити вредите и да бъде задействана процедура за оповестяване на бедствено състояние в района до тяхното възобновяване. Изразяваме цялостна взаимност с популацията на засегнатите общини и съжаляваме, че още един път нашият прелестен район е жертва на рискови метеорологични феномени ” - сподели още известният локален член на горната камара на Парламента.

И до момента в който във Венето от небето падаха ледени топки като тези за тенис, в Рим, в Южна Италия и по островите край нея много термометри удариха невиждани до момента висоти, граничещи съвсем с петдесетото им разделяне.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР