В Албания има легенда, която разказва, че погледът на оранжевите

...
В Албания има легенда, която разказва, че погледът на оранжевите
Коментари Харесай

Фолклорен и национален символ: спасяване на балканския рис

В Албания има легенда, която споделя, че погледът на оранжевите очи на балканския рис може да ви ослепи.

Но през днешния ден да видиш рядката пума стана толкоз малко евентуално, че природозащитниците подвигнаха алено знаме за бъдещето й. Само към 40 екземпляра към момента обикалят планините на Албания и прилежаща Македония, съгласно оценки на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN), който през 2015 година класифицира " Lynx lynx balcanicus " като сериозно заплашен. От 2006 година е в ход районна самодейност, ориентирана към попречване на изгубването на риса. Сега Албания, Косово, Македония и Черна гора са част от програмата за разширение на зоните за запазване на балканския рис, за повишение на осведомеността, изключително измежду младежите, и за битка с обезлесяването и бракониерството.

" Този тип рис беше видян на 16 април ", описа Александър Трайче, шеф на организацията " Опазване и запазване на естествената среда в Албания ". Изследвайки фотографията на животното, явно изглеждащо като огромната петниста котка със заострени уши, ходещо в снега през нощта, вълнението му е явно. Фотографията е направена благодарение на специфични камери, ситуирани по планините в североизточната част на Албания.

Рисът е видян и от една стара жена в Македония, а още два екземпляра са открити в планините на Косово. Това окуражи тези, които се борят да го спасят. " Всяко доказателство, което документира наличието и популацията на риса, е вяра за оцеляването на този тип “, сподели Диме Меловски от Македонското екологично сдружение. „ Балканският рис е най-застрашеният рис в света ", добави той като добави, че сега е " малко евентуално " да има балкански рис в Черна гора и Гърция.

През 70-те години на предишния век броят на балканските рисове в района е бил към 280, съгласно специалисти по биоразнообразието. Но нестабилният социоикономически преход, бракониерството и унищожаването на средата им на живот са оказали въздействие.

През 90-те години в Албания е осъществено поголовно обезлесяване, унищожавайки местообитанието и естествената среда на риса.

Бракониерството е другият сериозен фактор за изгубването му, макар че в Албания са взети съществени ограничения против него.

През март 2015 година див балкански рис е бил погубен от ловджия в планинска гора, което провокира мощна реакция в цялата страна.

Както и IUCN, Бернската спогодба за запазване на запазване на дивата европейска флора и фауна също взе ограничения за отбрана на дивата котка.

Балканският рис може да се види на лицевата страна на монета от пет денара в Македония. Той е един от македонските национални знаци. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР