В Африка беше осветен първият български православен храм. Църквата носи

...
В Африка беше осветен първият български православен храм. Църквата носи
Коментари Харесай

Първия български православен храм в Африка бе осветен в присъствието на президента Радев


В Африка беше осветлен първият български православен храм. Църквата носи името на небесния настойник на България " Св. Иван Рилски ". На церемонията в южноафриканския град Мидранд, покрай Йоханесбург, участва и президентът Румен Радев.

Държавният глава се обърна към сънародниците ни:  

" Днешната среща и събития за нас са най вълнуващите. Искам да благодаря на всички вас, на нашата общественост за вашия възрожденски порив в това родолюбиво дело да положите старания за набирането на средства, за вашия себеотрицателен дълготраен труд да изградите този православен храм, тази реликва. Храмът е реалност с поддръжката на няколко български държавни управления, изискуем този храм и на нашите другарски връзки с Република Южна Африка и с православната ѝ черква. "

В словото си след освещаването на храма президентът акцентира, че България се употребява с доверие в Южна Африка поради триумфите на българите там.

Държавният глава благодари на сънародниците ни, че и на хиляди километри от Родината не престават да пазят българската просвета, дух и обичаи.

" Възпитавате децата ни в любов към България, в любов към българския език. Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и привлекателен нравствен център за всички българи от района. Знам че се интересувате живо и от събитията, които сега текат в България. Въпреки политическите турбуленции България се развива и върви напред, и това се вижда освен по статистиката, по икономическите индикатори, а и по решимостта на нашият народ да се слага високи цели, да търси смяната и да взема смели решения. Вие, българите навън, ни давате и ни зараждате с оптимизъм, тъй като потвърждавате, че без значение какъв брой надалеч от Родината, българите могат да бъдат сплотени, могат да бъдат задружни, и могат дружно да реализират доста. "



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР