В 7.00 часа тази сутрин влезе в сила временно примирие

...
В 7.00 часа тази сутрин влезе в сила временно примирие
Коментари Харесай

Временно примирие: Прекратяват огъня в северната и южната част на Газа за следващите 4 дни

В 7.00 часа тази заран влезе в действие краткотрайно помирение сред Израел и Хамас. То планува изцяло през идващите 4 дни. В 16.00 часа локално време се чака да бъдат освободени първите 13 заложници. В рамките на договорката Израел се съгласи да освободи 150 палестински пандизчии.

Въздушни удари и обстрел до последните минути, преди да настъпи седмия час тази заран. Димът се стелеше над Газа по изгрев, когато влезе в действие четиридневното помирение.

Израелски танкове и бронирани машини започнаха да се изтеглят от линията. Камиони с гориво и филантропична помощ - да влизат в анклава.



Основното внимание през днешния ден е към пункта Рафа, където по-късно се чака да бъдат предадени първите 13 заложници.

" Всичките са дами и деца, членове на едно и също семейство са в една група. Всеки ден ще бъдат освобождавани прочут брой цивилни, с цел да се реализира, както е контрактувано, общо 50 освободени заложници през тези четири дни ", съобщи Маджед ал Ансари, представител на външното министерство на Катар.

Представители на Израел, Египет и Червения кръст ще чакат заложниците от египетската страна на граничния пункт. След инспекция на самоличността им и главен медицински обзор те ще отлетят с хеликоптер за Израел. Агенция Франс Прес цитира източник от Хамас, съгласно който освобождението ще стане в цялостна секретност.

Два часа след предаването на първата група заложници, Израел ще стартира да освобождава палестински пандизчии. Египетски представители ще наблюдават в Йерусалим и Рамала за спазването на авансово оповестения лист.



Израелските сили разпръснаха листовки над Газа с апели към популацията да не се връща на север. Въпреки това хората се насочиха назад към домовете си.

" Връщаме се у дома в Абасан, беше тежко в лагера в Хан Юнис ", споделя жена.

Египет възнамерява да доставя 130 000 литра дизелово гориво и 4 камиона бензин всеки ден. В подготвеност са и камионите, натоварени с храна и медицински материали.

" Днес пунктът Рафа отвори след влизането в действие на примирието. Ще влязат към 320 камиона, в това число четири камиона с 84 тона газ и три камиона със 150 000 литра дизел ", съобщи Ваел абу Омар, палестински чиновник на пункта Рафа.

На този декор и Израел, и Хамас са безапелационни, че паузата ще бъде краткотрайна.



Снимки: БГНЕС


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР