В 48 населени места в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен

...
В 48 населени места в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен
Коментари Харесай

Откъснати от света: Населени места без обществен транспорт

В 48 обитаеми места в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч няма публичен транспорт с рейсове, а в други 43 превозът е по-малко от пет дни в седмицата, сочи отчет на Сметната палата. Затруднен е достъпът на жителите на тези обитаеми места до работа, административни, здравни и просветителни услуги. В цялата община Ружинци, която е на територията на област Видин, публичен транспорт няма. От общината се надяват решение да има от идната година.

В селата от община Ружинци рейсове няма най-малко от 15 години. В Дражинци хората са затруднени да се придвижат даже до общинския център, а до по-големите обитаеми места въобще не стигат.
„ До Ружинци вървим пешком, даже за 20 лв., с цел да си теглим пари от банкомата…пет километра натам и пет километра насам, 10 километра общо “, споделя жителка на с. Дражинци.
Другият метод за превоз е с нерегламентиран транспорт. За възрастните хора е и много скъпо.
„ Плаща и по частен път, заплаща и го возят ", споделя гражданин на с. Дражинци.
Има хора, които поради неналичието на транспорт не излизат с години от селата. Надяват се на публичен превоз, даже и да не е постоянен.

„ Трябва най-малко веднъж в седмицата да има транспорт и човек ще си направи сметка “, споделя жителка на с. Дражинци.
През друго село Тополовец е пътят за столицата. Транспортна връзка с огромните градове в страната има, само че не и с центъра на общината.
Сашко Здравков, кмет с. Тополовец: „ Минават към 25 рейса - сутринта от пет за София, всеки ден има за София рейсове, всеки ден има за Бургас рейсове, всеки ден има за Плевен рейсове. “
Проблемът с превоза в Ружинци е от десетилетия, тъй като пътуващите са малко и съгласно превозвачи линията не е рентабилна. От общината оферират друго решение - рейсът, който вози до работните им места учителите, да покрива и публичния транспорт в селата.
Александър Александров, кмет на община Ружинци: „ Да изградим една транспортна скица и първоначално да пуснем едно автобусче понеделник, сряда и петък, тъй че да може хората към осем и половина-девет, т.е към девет и нещо да бъдат в Лом и вероятно към един половина, два да се върнат тук, с цел да бъде рейсът, да транспорти още веднъж учителите до Видин. “
Докато публичният превоз потегли още веднъж, хората, които ще го употребяват, остават все по-малко, тъй като селата обезлюдяват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР