В 4 затвора и 4 затворнически общежития вече се провеждат

...
В 4 затвора и 4 затворнически общежития вече се провеждат
Коментари Харесай

Няколко затвора отварят врати за сбирки на Анонимни Алкохолици

В 4 пандиза и 4 затворнически общежития към този момент се организират сбирки на Анонимни Алкохолици, задачата е да се помогне на лишените от независимост с алкохолен проблем да осъзнаят естеството на болестта си, да трансформират мирогледа си и да се ресоциализарат по-успешно след изтърпяване на наказванията си, с цел да живеят естествен изтрезнял живот. Това стана ясно на Втория интернационален семинар „ Програмата „ Анонимни Алкохолици “ в изискванията на затвор, модел на работа, положителни практики и провокации “. Семинарът бе проведен от Главна Дирекция „ Изпълнение на наказванията “ към Министерство на правораздаването, Анонимни Алкохолици – България и пандиза в Стара Загора. 
Според старши комисар Иван Карушков, шеф на пандиза в Стара Загора, групите за взаимопомощ на Анонимни Алкохолици, провеждащи сбирки с лишени от независимост към този момент 5 години, са иновативна  опция при работата с наказани лица с алкохолна взаимозависимост и способстват за сполучливата им ресоциализация. Г-н Карушков връчи на представители на Анонимни Алкохолици благодарствено писмо за напъните, които поставят за излежаващите присъда с алкохолен проблем, 
с цел да могат те да се оправят с алкохолизма по известната в цел свят 12-стъпкова стратегия на АА. 12-стъпковата стратегия на АА е приета и от медиците в целия свят за едно от най-ефективните средства за възобновяване от алкохолизъм. 
В държавната психиатрична болница в Раднево се организират сбирки на Анонимни Алкохолици от 2007 година и медицинският личен състав работи сполучливо в синхрон с към този момент трезви членове на Анонимни Алкохолици. Това пък заяви на семинара доктор Иван Добринов, завеждащ 6-о мъжко поделение на психиатричната болница в Раднево, където се лекуват подвластни към алкохол, опиати и други вещества. „ Много от нашите пациенти след изписването не престават да посещават сбирки на АА през годините до цялостното си възобновяване в умереност. 
Болестта алкохолизъм е хронична и прогресираща, възобновяване от нея е дълъг развой, който не може да се случи за късото време на престояване в болнично заведение, нито да се излекува с лекарства, описа доктор Добринов. 
Повечето държавни лечебни заведения вършат единствено детокс при банкет на пияч в остро положение. След няколкодневен престой той е изписан и се напива още преди да е стигнал до дома си. Единственото, което работи, са групите за взаимопомощ, прецизира психиатърът. 

Алкохолиците и техните близки би трябвало да бъдат осведомени за тежестта на алкохолната взаимозависимост, за нейната нелечимост и за единствената опция за влизане в дълготрайна ремисия – доживотна умереност. Другото значимо изискване за възобновяване е алкохоликът да желае да спре да пие. Той се нуждае от мотивация, нови житейски парадигми и настройки към действителността, ново държание и личностна смяна. Това се случва на сбирките на Анонимни Алкохолици. 
На 5 декември се навършват 30 години от първата колекция на Анонимни Алкохолици – България. 
Тя се организира в психиатричната болница на 4-и километър в София. През лятото на 1989 година доцент Соня Тотева и доктор Тома Томов описват на своите пациенти за общността на Анонимни Алкохолици в Съединени американски щати, където са били на специализация. Пациентите научават, че има метод да останат трезви за дълъг интервал от време единствено като трансформират отношението си към света, събитията и хората, като осъзнаят сериозността на болестта и поемат отговорността за своето възобновяване. 

Справка
Днес сбирки на Анонимни Алкохолици се организират постоянно в 17 български града. До дни ще е реалност и първата колекция за българи с проблеми с алкохола и в Лондон. Добра процедура в международната общественост на АА е сбирки на родния език на алкохолика да има и в страните, където има по-голяма диаспора от съответната народност. Идеята е, че шерването на родния език работи оздравително на душeвността и по този начин възобновяване на алкохолика се облекчава. 
„ Ние сме мъже и дами, които споделят между тях своя опит, мощ и вяра, с цел да разрешат общия си проблем и да оказват помощ на други да се възстановят от алкохолизъм. Единственото условие за участие е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА. Ние се устояваме сами посредством личните си волни дарения. “ Това споделят за себе си Анонимните Алкохолици по целия свят. АА не е обвързвано с каквато и да е фракция, вяра, политика, организация или институция. Не поддържа и не се опълчва на каквито и да е дела, не взе участие в публични разногласия. Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да доближат до умереност, споделят членовете на АА. 
Общността на АА е учредена през 1935 година в Съединени американски щати от един някогашен борсов медиатор Бил Уилсън и от един доктор в многопрофилната болница в Акрън, Охайо – Робърт Холбурк Смит. Днес в международната общественост на АА членуват над 2 000 000 трезви алкохолици от 180 страни. Групите, които вършат сбирки са повече от 118 000.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР