Китай изстреля безпилотен космически апарат на почти двумесечна мисия за

...
Китай изстреля безпилотен космически апарат на почти двумесечна мисия за
Коментари Харесай

Китай изстреля сонда, която да вземе проби от далечната страна на Луната

Китай изстреля безпилотен галактически уред на съвсем двумесечна задача за събиране на проби от повърхността и от скали в далечната страна на Луната, съобщи Ройтерс.

Сондата " Чанъе-6 " пое към естествения сателит на Земята на борда на най-голямата китайска ракета притежател " Чанчжън " (Лонг марч, Великият поход) от космодрума Вънчан, на южната провинция Хайнан.

Апаратът тежи повече от осем тона. Задачата на сондата е да кацне на Южния полюс на Луната, след което да вземе и да донесе проби - амбициозна цел, която не е постигана въпреки това досега, отбелязва Ройтерс.

Изстрелването бележи още един стадий в лунната и галактическа стратегия на азиатската страна. 

През 2018 година Китай реализира първото си безпилотно кацане на далечната страна на Луната с апарата " Чанъе-4 ".  През 2020 година на естествения сателит на Земята беше и " Чанъе-5 ", който се завърна с проби от повърхността й. Тогава Китай стана третата страна след Съединени американски щати и някогашния Съюз на съветските социалистически републики, съумяла да достави на Земята материал от естествения й сателит. Целта в този момент са проби от далечната страна на Луната.

На изстрелването през днешния ден участваха учени, дипломати и чиновници в галактически организации на Франция, Италия, Пакистан, както и представители на Европейската галактическа организация, които имат потребни товари за проучване на Луната на борда на китайската сонда, отбелязва Ройтерс.
Нито една американска организация не кандидатства за потребен товар на борда на апарата, сподели Гъ Пин от Китайското национално галактическо ръководство, представен от Ройтерс.

Американско законодателство не разрешава съдействие сред Китай и НАСА, напомня Ройтерс.
След като сондата се отдели от ракетата, ще й трябват четири или пет дни, с цел да доближи орбитата на Луната. В началото на юни е планувано да кацне. 

След като се озове на лунната повърхнина, апаратът два дни ще взима към два проби, преди да се върне на Земята. " Чанъе-6 " би трябвало да се приземи във Вътрешна Монголия, Северен Китай.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР