В 144 професионални гимназии в 28-те области на страната ще

...
В 144 професионални гимназии в 28-те области на страната ще
Коментари Харесай

Модернизират 144 професионални гимназии

В 144 професионални гимназии в 28-те области на страната ще бъде осъществена цялостна рационализация и възобновяване на просветителната инфраструктура. Средствата, които ще бъдат вложени, са 166,5 млн. лева, и са обезпечени по предпочитана ос 3 "Регионална просветителна инфраструктура " на Оперативна стратегия "Региони в напредък ", съобщи през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на конференция в Министерството на образованието и науката (МОН).
Той уточни, че МОН е бенефициент по осем контракта за безплатна финансова помощ. По тях ще се извърши възобновяване на 102 професионални учебни заведения. Останалите 42 гимназии ще бъдат осъвременени със средства по контракти, подписани с 31 общини, измежду които Бургас, Велинград, Нова Загора, Стара Загора, Хасково, Силистра и други.

"Гимназиите са определени по методология, като измежду критериите е броят на учениците, които употребяват материално-техническата база ", съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Допълнително са приоритизирани райони и професионалните посоки, като техническите професонални посоки, "Строителство и геодезия ", "Селско и горско стопанство " и "Ветиринарна медицина ", добави Вълчев.

В 102-те професионални гимназии, които ще се реновират по договорите, подписани с МОН, се образоват близо 51 000 възпитаници в 32 професионални посоки. Най-много са учениците в направленията "Електроника и автоматизация/Електроника, автоматика, информационна и компютърна техника ", "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг " и "Моторни транспортни средства, кораби и въздухоплавателни средства/Моторни транспортни средства, кораби и летателни апарати ".

"Надяваме се, че ремонтите ще обзет интервала май-септември 2018 г, с цел да има по-малка метаморфоза на образователния развой ", акцентира министър Красимир Вълчев.

Строително-ремонтните действия ще обзет образователни корпуси, общежития към гимназиите, работилници, лаборатории и кабинети за професионално образование. Ремонт на образователните корпуси ще има в 95 гимназии на стойност 59 063 931 лева Предвижда се постройките да бъдат санирани. Където е належащо, ще бъдат сменени дограмите, осветлението и енергоносителите, а на покривите ще бъде положена изолираност. В някои здания ще бъдат напълно сменени електро, ВиК и отоплителните съоръжения. Ще бъдат поставени нови настилки и порти, а санитарните възли ще се ремонтират и боядисат.

Модерно обзавеждане ще бъде закупено в някои класни стаи и кабинети. В 13 гимназии ще има ремонт на общежитията на стойност 7 220 000 лв., а работилниците, лабораториите и кабинетите за осъществяване на професионално образование в огромна част от учебни заведения ще получат ново съоръжение. В 58 гимназии е очакван и ремонт на работилниците и лабораториите. Във всичките 102 учебни заведения ще се обезпечи достъп за хора с увреждания.

По Оперативна стратегия "Региони в напредък " ще бъдат вложени близо 20 млн. лв. в възстановяване изискванията за спорт в професионалните гимназии. Ще бъдат построени 8 нови физкултурни салона, а други 59 ще бъдат ремонтирани. Реновиране на спортни площадки ще има в 67 гимназии, а на прилежащи дворни пространства - в 79.

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков заключи, че по оперативната стратегия Министерството на районното развиване влага 624 млн. лева в цялостната рационализация на просветителна и спортна инфраструктура на общо 416 образователни заведения с 255 269 деца и младежи. "Това прави инвестиция от 2444 лева за всяко дете. Целта е основаване на красива и здравословна образователна среда за подрастващите, тъй като това е неразделна част от актуалните условия за качествено и съвременно обучение ", добави министър Нанков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР