В 13-ия ден след силния трус Турция поетапно прекратява операциите

...
В 13-ия ден след силния трус Турция поетапно прекратява операциите
Коментари Харесай

Заличеното наследство: Земетресението в Турция срина град с 24-вековна история

В 13-ия ден след мощния трус Турция поетапно приключва интервенциите по търсене на оживели. Екипите ще не престават работа само в провинциите Хатай и Кахраманмараш.Най-малко 50 хиляди са жертвите, чака се след разчистването на отломките броят им доста да се усили.



13 милиона души са наранени от бедствието. 105 хиляди здания са отчасти или изцяло срутени. Сред целите на управляващите в Анкара ще бъде и опазването на културно-историческото завещание. Земетресението заличи и оживели с хилядолетия остатъци от антични цивилизации - някои от тях са в Антакия.



Сред целите на управляващите в Анкара ще бъде и опазването на културно-историческото завещание. Земетресението заличи и оживели с хилядолетия остатъци от антични цивилизации - един от тях е в Антакия.

Основаната 300 година прочие Хр. Антиохия, след това трети по величина град в Римската империя и императорска резиденция. Важно средище за ранните християни. Място, почитано и от юдеи, и от мюсюлмани. Днешна Антакия се гордее със своята вековна история оживяла и до наши дни. Докато 7.8 по Рихтер за по-малко от 2 минути не срутва града съвсем до основи.



Мехмет Северолу е екскурзовод от над 20 години. Показвал е локалните забележителности на хиляди туристи. Сега мъчно се ориентира даже къде се намира в града, който познава като пръстите на ръцете си.

" Това беше едно от най-красивите места на които водехме туристите. Старата част на Антакия. За страдание нищо не е останало. Всичко е сринато ", изясни той.



Белият кръст на издигнатата през 14-ти век гръцка православна черква в този момент лежи на върха на триметрова купчина руини. Изградена през Първата международна война стена през днешния ден е единствено няколко тухли. Почти цялото културно-историческо завещание на града е унищожено.

Мехмет смята себе си за късметлия - той и цялото му семейство са оживели. Но негови познати не са. Казва, че поема въздух, преди да набере номера на някого, с който не се е чувал след земетресението. Решава да потърси собствен другар - притежател на ресторанта, който се е намирал тук допреди дни.

" Страхувах се да ти звънна, тъй като в никакъв случай не знаеш дали индивидът, на който се обаждаш, е умрял или оживял ", споделя той по телефона, откакто получава отговор от отсрещната страна.



На централния пазар дребното останали търговци се пробват да видят какви са вредите. Този мъж е имал месарница, в която работел дружно с племенника си.

7 са огромните трусове в историята на този античен град. И точно от историята в този момент този мъж черпи сили и вяра.

" И преди градът е сриван до основи - тук е имало доста и разнообразни антични цивилизации, които също са преживявали сходни бедствия. Но постоянно са се възстановявали. Ще го създадем и ние, сигурен съм ", сподели Мехмет Северолу, екскурзовод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР