В 03:00 часа тази нощ местим стрелките на часовниците с

...
В 03:00 часа тази нощ местим стрелките на часовниците с
Коментари Харесай

Как настройват механизма на кулата Сахат тепе в Пловдив?

В 03:00 часа тази нощ местим стрелките на часовниците с един час напред. Така прекосяваме към лятното часово време.

В Пловдив една от емблемите на града - часовникът на Сахат тепе, към този момент е пренастроен, тъй че да продължи да демонстрира тъкмо времето. Трудната задача да сверява минутите и секундите е поверена на Георги Долчинков.

В 3 часа тази нощ местим стрелките на часовниците с един час напред.Така прекосяваме към лятно часово време. Една от емблемите на Пловдив часовникът на кулата на Сахат тепе към този момент е пренастроен, тъй че да продължи да демонстрира тъкмо времето в града под тепетата.Трудната задача да наглася минутите и секундите е поверена на Георги Долчинков.

Часовникът на Дановия рид, по-известен като Сахат тепе, е без циферблат. Уникалното устройство демонстрира часа с камбанен звън.

" В 12 часа на обед и в 12 часа вечерта камбаната бие по 24 пъти, две минути след всеки кръговиден час възвестява приключването на остарелия и идва новия ", споделя Георги Долчинков.

Той към този момент 15 години се грижи времето на пловдивчани да бъде тъкмо. Всеки понеделник и петък изкачва 50-те стълби на старинната часовникова кула, с цел да настрои ръчно комплицирания механизъм, което изисква голяма физическа мощ.

" Тежестите се подвигат от 10 метра височина, едната тежест е над 120 кг, стартирам да я намотавам, с цел да го пуснем по-късно часовника ", споделя Георги.

Два пъти годишно обаче се постанова Георги да излъже минутите и да превърти механизма с час напред или обратно.

" Следваща стъпка би трябвало да го накараме да премине часа и да го приготвя за действителния час, съгласуван с новото време ", изясни Георги.

След редица механически операции стартира сверяването на часовника.

" Часовникът към този момент е квалифициран за новото лятно време ", споделя Георги.

А пловдивчани от дълго време са привикнали да се доверяват на камбанния звън от часовниковата кула.

Така от остарели времена до ден сегашен часовникът на Сахат тепе продължава да отмерва времето с безупречна акуратност.

Автор: Таня Матева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР