България е много специална страна не само защото върху малката

...
България е много специална страна не само защото върху малката
Коментари Харесай

Уникалните места в България, които крият тайнствени легенди за любовта

България е доста специфична страна освен тъй като върху дребната си повърхност е сгушила толкоз доста спиращи дъха естествени хубости, тя е избистрена с богата история и просвета.

Когато пътувате, попитайте локалните за естествените забележителности на региона - доста е евентуално да ви опишат тайнствените легенди и митове за региона, с което ще създадат пътуването ви още по-специално прекарване.

Днес ще ви заведем на шест красиви български дестинации, които имат лични истории за силата на любовта. Вижте ги в нашата изложба и се вдъхновете за идната си екскурзия:

Дяволският мост

Дяволският мост се намира в изящен пролом, на към 10 км. от град Ардино, и свързва двата бряга на Арда. Една от легендите споделя, че по време на османското иго един от турските водачи в региона се влюбил в красива българска госпожица. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с желанието да скочи от него. 

Турците препуснали след нея, само че когато наближили моста, спрели от смут – във водата, тъкмо в средата, под централния свод на моста, видели дяволско отражение. Те избягали изплашени, а девойката избавила живота си. И до ден сегашен при слънчево време отражението на дявола може да се види във водата, а мостът носи името си " Дяволски ".

Връх Марагидик

Връх Марагидик (Русалка) е връх в Стара планина, над Априлци. За него има няколко митове. Според една от тях хубавата и капризна мома Мара дала обещание да пристане на този момък, който я изнесе на ръце на челото на стръмния връх. Намерил се подобен левент, само че силите не му стигнали да се върне. Друго поверие споделя за сестрата на цар Иван Шишман – княгиня Мара. Обречена за харема на султан Мурад, на път за Одрин тя предходна по тия места. Княгинята поискала да огледа родината си от този връх, изкачила се на него и от тъга по поробеното родно място от очите ѝ потекли бистри сълзи. Те дали живот на река Тъжа и на името на върха и прохода източно от него – Марагидик (Марин проход).

Любовната чешма в Трявна

Легендата за красивата любовна чешма в Трявна споделя за тайната обич сред млад резбар и най-красивата тревненска госпожица. Младият резбар не бил приет за занаятчия от локалния еснафин и нямал смелостта да изиска ръката ѝ. Тогава решил да се покаже пред Бога и да вае мрамор, най-трудният материал. Сътворил чешма, като изваял облика на обичаната, а водата била знак на постоянно слетите им души. Сега към този момент можел да изиска Божията благословия и ръката на девойката. И до през днешния ден водата от тази чешма тече с идентична мощ през цялата година и в никакъв случай до момента не е пресъхвала. Легендата споделя, че който отпие глътка от тази вода, той отпива парченце от тази обич, която остава вечно в него.

Пейката на любовта

Пейката се намира на скалите над Дряновския манастир и е част от Дряновската екопътека, която стартира при входа на пещера " Бачо Киро ". Общо има основани три такива панорамни кътчета по екопътеката (с пейки и ограда), които откриват превъзходни гледки към манастира и чудесната природа в близост. В началото на август 2013 година пейката и пространството към нея са съществено облагородени, с цел да излезе още веднъж нескрито магията на това място, където преминаващите да могат да поспрат и да се полюбуват на всичко в близост. Предназначена е за всички, които изпитват обич – към половинката, приятелите, природата или нещо друго.

Водопад Горица

Водопад Горица е един от седемте Овчаренски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина, покрай село Овчарци. Легендата споделя за Горица и нейния фаворит Йовица, които живеели щастливо в селото. Но Горица била доста красива и един ден беят изпратил хора да я отвлекат. Младата мома побегнала към планината, където Йовица пасял овцете си, само че турците я настигнали. За да се избави от тях, красивата госпожица се хвърлила в реката от високата канара, а локалните хора нарекли близкия водопад и реката на нейно име.

Каменната женитба

Природната забележителност Каменната сватба се намира на към 3 км от Кърджали. Една от легендите споделя за млад момък, който се влюбил в необикновено красива госпожица от прилежащото село и залинял по нея. За да го избави, татко му откупил девойката с жълтици. Вдигнали огромна женитба, само че на път към селото на момъка вятърът духнал и разкрил лицето на хубавата младоженка. Свекърът я видял и нечисти мисли се породили в главата му. Като схванал това, вятърът се разбеснял и вкаменил цялата женитба, написа Edna.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР