Социологически проучвания показват, че демократичната общност, представлявана от Демократична България,

...
Социологически проучвания показват, че демократичната общност, представлявана от Демократична България,
Коментари Харесай

Десните в ДБ не харесват левите в ПП. И обратно

Социологически изследвания демонстрират, че демократичната общественост, представлявана от " Демократична България ", по-скоро не харесва по-левите представители на " Продължаваме промяната ".

От друга страна голяма част от първичния електорат на " Продължаваме Промяната ", който я направи първа политическа мощ на изборите през ноември 2021 година, включваше и гласоподаватели на президента Румен Радев и " ИТН ", които не поддържат по-десните партии в обединението " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Сред по-левите гласоподаватели на " Продължаваме Промяната " въздействие неизбежно е оказала и позицията на групировката във връзка с войната в Украйна.

Това обърна фокуса на групировката от “изчегъртването ” на ГЕРБ от институциите към отбрана на позициите им в поддръжка на европейските наказания против Русия, помощта за Украйна и пр. 

Това се споделя в отдаден на изборните резултати на " Продължаваме промяната - Демократична България " на последните няколко парламентарни вота.

Видно от резултатите за двете години – 2021 година и 2023 година, обединението е изгубила мандати в редица региони. Сред тях са и някои от най-големите като София 25, Варна и Бургас. От ПП-ДБ не съумяват да разширят поддръжката си в нито един от 31-те изборни региона. Така като общия брой депутатски места, които получават ПП-ДБ през април 2023, е 64 (впоследствие депутатът Радостин Василев, определен от Плевен, напусна обединението и стана самостоятелен национален представител). 

Основният въпрос, който резултатите обрисуват, е по какъв начин обединението да притегли още веднъж тези гласоподаватели, които през 2021 година гласоподаваха поотделно за обединенията Политическа партия и Демократична България. Още повече, че директно преди старта на актуалната предизборна акция от обединяването се отделиха партиите Зелено придвижване и Средна европейска класа. 

Лидерите на обединението би трябвало да изработят тактиката си по подобен метод, че да намерят послания, сплотяващи гласоподавателите на двете обединения по тематики, значими за тях. Дали ще съумеят да го създадат, ще стане ясно напълно скоро. Само по този начин ПП-ДБ ще може да възвърне позициите си в бъдещото Народно заседание и да взе участие равнопоставено в следващо ръководство на страната, се споделя още в проучването

Районите с най-голямо нарастване на гласовете за ПП-ДБ са Разград – растеж със 71% по отношение на ноември 2021 година, следват Кърджали – нарастване с 24%, и София 23 Изменник на родината и София 24 Изменник на родината със надлежно 20.1% и 15.2%. 

Същевременно най-сериозни загуби обединението записва в Монтана – понижение на гласовете с 27.7%, Ямбол – понижение с 25% и Хасково – загуба на 24.8%. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР