Уязвимите американци са принудени да пестят лекарствата си заради несъразмерно

...
Уязвимите американци са принудени да пестят лекарствата си заради несъразмерно
Коментари Харесай

Цените на лекарствата в САЩ са неоправдано високи, отчете Конгресът

Уязвимите американци са принудени да пестят медикаментите си поради несъразмерно високите цени, наложени от фармацевтичната промишленост. Това се споделя в отчет на Конгреса, направен след траяло три години парламентарно изследване, съобщи Франс прес.

Докладът включва данни за 12 медикамента на 10 фармацевтични компании, чиито цени в Съединени американски щати групово са се нараснали над 250 пъти за пет години. За разлика от други страни, в Съединените щати няма централен регулатор на цените на медикаментите, където само конкуренцията може да подтикне производителите да ги понижат.

Разследването на комисията разрешава да се вдигне завесата на непрекъснатото, незаслужено и безпричинно увеличение на цените на медикаментите от фармацевтичните предприятия, сподели на конференция националната представителка Каролин Малоуни, която е водеща авторка на отчета от 269 страници.

Минди Саланго е диабетичка от Западна Вирджиния. Разказва по какъв начин с други хора в нейното положение се събират скрито, с цел да си обменят инсулин.

,,Събираме се по паркинги като някакви престъпници'', описа тя пред публицисти. Саланго заплаща по към 350 $ на месец за този жизненоважен медикамент.

Над 40% диабетиците споделят, че са пестили от приема на инсулин през миналата година, се показва в отчет на основния прокурор на Колорадо от 2020 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

"Лили ", "Ново Нордиск " и "Санофи " държат към 90% от пазара на инсулин - медикамент, основан през 20-те години на предишния век.

В отчета е обърнато особено внимание на аналгетика "Лирика " на "Пфайзер ", който в този момент коства 4 пъти повече, в сравнение с през 2004 година

Проучването на комисията сподели, че фирмите отделят забележителна част от средствата си за научна и развойна активност за разширение на монополите си, за поощряване на маркетинг тактиките си и за задушаване на конкуренцията, се споделя още в отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР