Уволниха ме от работа. Не съм достатъчно добър/добра за тази

...
Уволниха ме от работа. Не съм достатъчно добър/добра за тази
Коментари Харесай

По какъв начин обясняваме на самите себе си трудните моменти от живота

„ Уволниха ме от работа. Не съм задоволително добър/добра за тази компания. Толкова години й посветих, а в този момент съм безработен/на.  Какво ще върша оттук насетне? Животът ми е катастрофа…Провалих се за следващ път, защото… “

Или

„ Освободиха ме от работа. Фирмата претърпява сложен интервал, понижават броя на чиновниците. Ако не го бяха създали, несъмнено сам/а в никакъв случай нямаше да си потегли. Може би ми е трябвала смяна. Или малко отмора. Дали да не се замисля върху това предложение, което бях получил/а преди месеци. Ще опитам, защото… “

Една и съща обстановка – две разнообразни настройки.

Нагласите в действителност са многочислени – съществуват разнородни персонални реакции, които могат да се съотнесат към едно и също събитие (уволнение, разлъка, загуба и др.).

Защото всички ние по строго самостоятелен метод претърпяваме, реагираме и си обясняваме избрани обстановки в живота – както хубави, по този начин и неприятни.

За страдание сме устроени по този начин, че не разсъждаваме върху позитивните събития с такова старание, с каквото върху негативните.

Именно интерпретацията ни на обещано отрицателно събитие постоянно оставя трайни дефицити в живота ни и отнема  опцията да продължим напред.

Тази специфичност на човешкото усещане е обвързвана с така наречен Обяснителен метод, (въведен от американския психолог Мартин Селигман) – или методът, по който си обясняваме неприятните събития, които ни сполетяват.

Обяснителният метод е  свързан  с концепцията ни за живота и  ценностната система, които сме построили и поддържаме. Той демонстрира по какъв метод гледаме на повода за нещастието си, той е нашата мисловна настройка, добита през детството.

Нашият пояснителен метод дефинира това дали сме оптимисти или песимисти.

Селигман обособява 3 съществени особености на Обяснителният метод, които влизат в ход при пояснение на несъмнено събитие (те  могат да се открият в двата образеца при започване на текста):

Първата част е трайността. Тя е обвързвана с оптимистичното или песимистичното ни отношение по отношение на времетраенето на събитието – Например: „ Никога няма да свърши този пъкъл “ или  „ И това ще отмине “

Втората специфичност е обсега или мащаба на въздействие на отрицателното събитие върху живота ни – то поврежда единствено засегнатата област /работа, семейство, здраве, интимни отношения/ или всички области от живота, където настройката е, че „ Целият ми свят рухва “.

Третата част е персонализацията.   Тя може да бъде вътрешна и външна и е обвързвана с това кого упрекваме, поемаме или прехвърляме отговорността на открито.

Разполагайки с тази информация може да се замислим при идващото предизвикателство, с което се срещнем.

Фактът, че установяваме своята реакция и настройка е голяма крачка и ще ни даде преимущество в обстановката.

Защото не отрицателното събитие единствено по себе си оказва пагубно влияние върху живота на човек, а методът, по който той гледа на това събитие.

Промяната на настройката е дълъг и доста персонален развой, който изисква мотивация, храброст и подобаваща поддръжка. Само тогава е допустимо построяването на доверие в личните запаси за справяне,  чието активиране е належащо точно в сериозни житейски обстановки.

Инфо: https://psiholozi.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР