Уволнената Жана Караиванова води дело срещу Министерство на културата, те

...
Уволнената Жана Караиванова води дело срещу Министерство на културата, те
Коментари Харесай

Минеков и „Промяната“ назначили нелегитимни директори на Националния филмов център

Уволнената Жана Караиванова води дело против Министерство на културата, те не се явяват
Изпълнителният шеф на Националния кино център (НФЦ) Жана Караиванова е освободена от длъжността си със заповед на служебния министър Велислав Минеков през юни 2021 година Караиванова е законно определена на поста шеф посредством конкурс през 2017 година.

Като причина за уволнението й е бележит отчет от одит на НФЦ през 2020. По закон отчетите от одитите би трябвало да бъдат показани с наставления и подобаващ период за осъществяването им. Подобен отчет и наставления по него в НФЦ въобще не е постъпвал, безапелационни са източници на Тribune.  Точно заради неналичието на претекстове за уволнението й Жана Караиванова стартира дело против Министерство на културата, което към момента е в ход.  Делото е отсрочено за декември тази година заради отсъствие от страна на Министерството като принципал на НФЦ.

След заповедта за уволнението на Жана Караиванова в НФЦ е назначен Камен Балкански като краткотрайно изпълняващ длъжността. През февруари 2022г. е извършен конкурс,  на който „ Продължаваме промяната “ конфигурират като шеф на НФЦ Петър Тодоров - деен участник от страна на същата партия в комично известните договаряния в МОЛ-а. „ Доколкото ми е известно, главният допир с киното  на господин Тодоров е ръководство на киносалони, главно ситуирани в МОЛ-овете “, твърди нашият източник.

Според осведомени със законодателството Минеков и министърът на „ Промяната “ Атанас Атанасов са назначили двама нелигитимни шефове на НФЦ, тъй като до момента в който Жана Караиванов апелира заповедта за уволнението си тя се още се води шеф на Филмовия център. Така, всеки автограф на Петър Тодоров и Камен Балкански от лятото на 2021-ва до момента може да бъде оспорван. Както е известно, Филмовият център е единственият държавен инструмент да подкрепяне на кино промишлеността - произвеждане, разпространяване и реклама. Но поради измислените претекстове от страна на служебния министър Велислав Минеков всички състезания, извършени от НФЦ, може би ще се окажат несъществуващи. Което надлежно може да докара до непоправими последици за част от бранша.

*Коя е Жана Караиванова

 Завършва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов " през 1984 година със компетентност актьорско майсторство. През 1980-те и 1990-те е години актриса от трупата на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, със 17 игрални кино лентата в биографията си.

От 1994 година тя живее в Ню Йорк и в София. Основател на Фондация за българо-американски културен продан. През 2000 основава Фестивал на българското кино в Ню Йорк. Прер 2010 година тя основава Фестивала за без значение американско кино в София So Independent. Фестивалът всяка година има две издания – в Ню Йорк и София.

През октомври 2017 печели конкурс за шеф на Националния кино център.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР