Уви, кометата ATLAS, която имаше потенциала да озари небосвода почти

...
Уви, кометата ATLAS, която имаше потенциала да озари небосвода почти
Коментари Харесай

Отсега до средата на юни: Най-добрият момент за наблюдение на прелестната комета SWAN

Уви, кометата ATLAS, която имаше капацитета да озари небосвода съвсем като полумесец – се разпадна. За благополучие обаче имаме една съвсем толкоз забележителна опция – SWAN. Отсега доникъде на юни тя ще бъде забележима даже и с невъоръжено око – една чудесна причина да излезем на открито в късните часове и да погледнем към небето.

След като на 12 май се приближи оптимално покрай Земята, сега тя се намира на към 110 млн. км от нас. Тази ледена топка идва от далечните и студени краища на Слънчевата система и се доближава към центъра ѝ, като на 27 май 2020 година се чака тя да бъде най-близо до Слънцето, т.е. в перихелий.

Кометата SWAN, носеща формалното означение C/2020 F8, е открита инцидентно в края на март 2020 година от любителя астроном Майкъл Матиацо, до момента в който преглежда данните от SOHO (The Solar and Heliospheric Observatory). Основна цел на този галактически уред е проучване на Слънцето, само че също така от началото на плана, той е засякъл повече от 3000 комети.. Оттогава насам тя неведнъж става обект на снимане от други фенове на красивите галактически картини.

Може би най-най-зашеметяващата фотография обаче е дело на Gerald Rhemann. Той съумява да улови в обектива си невероятна галактическа панорама, която включва кометата SWAN и дългата ѝ йонна опашка.

Автор: Gerald Rhemann

За прочут интервал от време SWAN можеше да се следи само от Южното полукълбо, само че към този момент е забележима и от Северното. Как да я зърнете? Намерете задоволително мрачно място – надалеч от изкуствени светлини. Може да употребявате бинокъл. Насочете взора си към северозападната част на небосклона след залез слънце или на североизток преди изгрев – на към 10 градуса над хоризонта (стиснете пестник пред лицето си – това са почти 10 градуса). Ако имате смарт телефон и приложение за наблюдаване на звездите, можете просто да потърсите съзвездието Персей – сега SWAN е наоколо до него.

Ако желаете, можете да наблюдавате местоположението ѝ в действително време тук.

Цветомира Бекриева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР