Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен

...
Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен
Коментари Харесай

Осветиха първия български православен храм в Република Южна Африка – „Св. Иван Рилски“

Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и привлекателен нравствен център за всички българи от района. Това съобщи президентът Румен Радев, откакто първият български православен храм в Република Южна Африка (РЮА) – „ Св. Иван Рилски “ – беше осветлен през днешния ден. Държавният глава е на публично посещаване в страната.

Храмът беше осветлен от Старозагорския митрополит Киприан. На 29 май 2016 година в българския клуб в Мидранд се състоя тържествена гала за първа копка и полагане на главния камък на българския православен храм „ Св. Иван Рилски “. В началото на март 2021 година стартира главният строеж на църквата, показват от прессекретариата на президента.

„ Храмът е реалност с поддръжката на няколко български държавни управления. Дължим този храм и на нашите другарски връзки с РЮА и с православната им черква “, сподели още Румен Радев.

„ Храмът е мястото, където можем да се утешим в моменти на загуба и тъга, където можем да изживяваме и споделяме радостни събития. Да имаме храм надалеч от родината беше наша фантазия за доста дълго време “, сподели Йордан Радкев – ръководител на Сдружението на българите в Южна Африка.

На освещаването участваха Негово Високопреосвещенство Дамаскин – Архиепископ на Йоханесбург и Претория, Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, министърът на спорта, изкуствата и културата на РЮА, служебният заместител министър-председател по икономическите въпроси и министър на превоза Христо Алексиев, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на нововъведенията и растежа Стефан Савов, посланикът на България в РЮА Мария Павлова, както и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. По време на визитата си в РЮА президентът е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

Във вчерашния ден Румен Радев организира среща с южноафриканския си сътрудник Сирил Рамапоса, сервира венец и отдаде респект към починалите в битката за независимост и избавление в Южна Африка, като взе участие и в откриването на изложбата „ Българската поддръжка за битката на южноафриканския народ против апартейда и обществената дискриминация “.

„ Днешната среща и събития са най-вълнуващи за мен от визитата ми в РЮА “, уточни той. Когато получих писмото от Йордан Радкев, в което той ми писа да дойда и да бъда съпричастен на едно събитие – както той написа: „ По-голямо от самите нас “ – аз нямаше по какъв начин да откажа и да не прелетя хиляди километри, с цел да дойда тук “, изясни Радев.

По думите му в днешния световен свят всеки може да избира мястото, където да живее.

„ Вие избрахте РЮА за ваш втори дом, където да търсите житейска реализация. Когато през вчерашния ден разговарях с президента Рамапоса и министри от РЮА, всички говореха с удивление за нашата общественост тук, за вашия висок професионализъм и гражданска отговорност “, разяснява президентът. „ Вашият персонален триумф тук е и триумф за България “, сподели още на присъстващите президентът.

В основата на всяко съдействие стои доверието и по тази причина ролята на българите в РЮА е доста значима, счита Румен Радев.

„ Именно посредством вашите триумфи тук ние се употребяваме с голямо доверие в Южна Африка “, сподели още той.

Държавният глава благодари на българите в РЮА по тази причина, че не престават да пазят българските обичаи, дух и просвета и възпитават децата си в любов към България и българския език.

Президентът сподели на сънародниците ни в РЮА, че макар политическите турбуленции, България се развива и върви напред.

„ Това се вижда освен по статистиката по икономическите индикатори, а и по решимостта на нашия народ да си сложи високи цели, да търси смяната и да взема смели решения “, добави президентът.

Държавният глава посети българското неделно учебно заведение „ Слънчо “ и се срещна с наши сънародници в РЮА.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР