Уверен съм, че икономическото сътрудничество с Русия трябва да се

...
Уверен съм, че икономическото сътрудничество с Русия трябва да се
Коментари Харесай

Румен Радев пред ТАСС: Икономическото сътрудничество с Русия в енергетиката трябва да се развива независимо от санкциите и контрасанкциите


Уверен съм, че икономическото съдействие с Русия би трябвало да се развива без значение от глобите и контрасанкциите, по този начин, както го развиват нашите западни сътрудници. Това декларира в изявление пред съветската организация ТАСС президентът на България Румен Радев, като акцентира, че това важи изключително за енергийния бранш и при съблюдаване на правилата на конкуренцията, прозрачността и надеждността на доставките и при преференциални цени.

В отговор на въпроса по какъв начин прави оценка вероятностите за продължаването на газопровода „ Турски поток “ през територията на България и възобновяването на строителството на АЕЦ „ Белене “, президентът първо напомня положителното съдействие за преноса на съветски природен газ през страната ни.

„ Сега се построяват мощности за в допълнение приемане и систематизиране през нашата територия на съветски газ и газ от други източници. В страната ни съществува добре развита газотранспортна система, която продължава да се уголемява, като газопроводи-интерконектори със прилежащите страни ще обезпечат превозването на съветски газ до страните от Централна Европа. Буквално преди няколко дни публично бяха положени основите на новия интерконектор с Гърция. Планираме да получаваме газ и от „ Турски поток “. По отношение на вероятностите, пъкъл нееднократно съм заявявал, че най-надеждни и евтини са директните доставки. От позиция на разумния избор за увеличение на доставките на съветски газ през Черно море е газопровод до територията на България.

Що се касае до плана АЕЦ „ Белене “, то неговото реализиране съгласно мен е неизбежно – в него са вложени 3 милиарда лв. на българските данъкоплатци. За развиването на индустрията ще са нужен надеждни източници на сила. За реализирането на плана обаче ще са нужни ясни юридически, времеви и ценови рамки. Процедурата за избор на стратегически вложител за строителството на новата АЕЦ бе оповестена на 22 май в формалния вестник на Европейския съюз. Не по-късно от 90 дни от момента на обявата заинтригуваните вложители могат да подават заявките си. Цялата процедура ще продължи една година и на 22 май 2020 година ще стане ясно кой ще строи АЕЦ „ Белене “, декларира президентът на България Румен Радев.

Българският президент ще бъде на публично посещаване в Русия за присъединяване Петербургския стопански конгрес. В рамките на визитата си българският държавен глава Радев ще се срещне с съветския президент Владимир Путин.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР