Увеличи се натискът върху Армин Лашет да се оттегли, след

...
Увеличи се натискът върху Армин Лашет да се оттегли, след
Коментари Харесай

Армин Лашет подложен на натиск да подаде оставка заради загубата на изборите

Увеличи се натискът върху Армин Лашет да се отдръпна, откакто ръководените от него консерватори изгубиха от социалдемократите на изборите в Германия, което в допълнение усложни опита му за сформиране на идващото държавно управление след пагубния избор, осведоми " Франс прес ".

Консервативният съюз ХДС/ХСС на Лашет записва най-лошия си избирателен резултат в следвоенна Германия от 24,1%, след Социалдемократическата партия (СДП) на Олаф Шолц с 25,7%.

Ала Лашет, вярата на консервативния блок да наследи канцлерката Ангела Меркел, настоя, че неговата партия въпреки всичко ще се опита да сътвори ръководеща коалиция и е подготвен за договаряния със Зелените и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП) за вероятно партньорство.

Въпреки че призна, че не можел да бъде удовлетворен от този резултат, Лашет също по този начин настоя, че " никоя партия " - даже социалдемократите - не можела да претендира за мандат за ръководство от резултатите от изборите в неделя.

Но апелите стават все по-силни Лашет да признае провалянето и да подаде оставка, даже в границите на личната му партия.

" Загубили сте. Моля, имайте малко визия. Предотвратете още повече вредите на #CDU и подайте оставка ", написа в Twitter Twitter Елън Демут, член на ХДС в Народното събрание на Рейнланд-Пфалц.

" Загубихме изборите. Точка ", сподели Тилман Кубан, началник на младежкото крило на ХДС.

Маркус Мюндлейн, ръководител на младежкото крило на партията в провинция Саксония, прикани за " същинско ново начало ", което съгласно него може " да бъде сполучливо единствено в случай че нашият водач и претендент за канцлер Армин Лашет... подаде оставка ".

Бурна сесия се чака по -късно във вторник, когато новоизбраните депутати от ХДС и баварските съдружници ХСС седят дружно за първи път след гласуването.

Избран за началник на ХДС през януари, Лашет беше известно време любимец за правоприемник на Ангела Меркел, когато тя се отхвърли от политиката след изборите в неделя.

Но рейтингите на партията му започнаха да се намаляват, когато той извърши поредност от гафове, в това число да бъде хванат от камерата да се смее на назад във времето по време на тържествена респект към жертвите на наводнения.

Резултатът от неделя е първият път, когато ХДС и ХСС, преобладаваща мощ в немската политика след Втората международна война, означиха под 30 % на общите избори.

Вотът гласоподава и за това, че редица тежка категория на ХДС губят директните си мандати, в това число икономическият министър Петер Алтмайер, министърът на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер и земеделският министър Джулия Клокнер.

Бившият изборен регион на Меркел на брега на Балтийско море в Германия, който тя държеше от 1990 година, отиде при незнаен от СДПН.

Официални данни демонстрират, че някогашните гласоподаватели на ХДС изоставят партията на маса, най -вече в интерес на СДПГ и Зелените. Но партията също загуби позиции от крайнодясната AfD в някогашната Източна Германия.

Икономическият министър Петер Алтмайер назова представлението " смазващо проваляне " за ХДС, като призна, че партията е " изгубила доста суинг гласоподаватели ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР