Увеличението на заплатите през 2023 г. е около 10 на

...
Увеличението на заплатите през 2023 г. е около 10 на
Коментари Харесай

10% ръст на заплатите в България през 2023г. в резултат на инфлацията

Увеличението на заплатите през 2023 година е към 10 на 100 вследствие на инфлацията, сочи изследване на " Мърсър Марш Бенефитс " (Mercer Marsh Benefits) на възнагражденията и придобивките за 2023 година Компанията годишно организира проучването в България, проследяващо трендовете измежду работодателите и техните чиновници, оповестиха от компанията.

Резултатите от изследването бяха показани от Стела Юлзари, старши съветник в " Мърсър ". Тази година изследването обгръща 493 компании (ръст от 7 на 100 по отношение на 2022 г.) и 127,562 чиновници от 14 разнообразни стопански бранша. Най-големият брой участници в проучването на компанията са с профили " Производство " и " Високи технологии ".

Проучването се концентрира не просто върху заплащането на чиновниците, а върху цялостния пакет от хонорари, в който влизат: брутната заплата; обезпеченото парично възнаграждение; общото парично заплащане (отразяващо разнообразни бонуси); общото непосредствено заплащане (с дълготрайни тласъци като акции и опции) и общото годишно заплащане (включващо разнообразни придобивки като служебна кола, пенсионно обезпечаване, здравна застраховка и живото-застраховка). В проучването на " Мърсър Марш Бенефитс " са взети поради факторите естество на работа и подчиненост на служителя – част от Библиотеката от кодове на Мърсър, която фасилитира класификацията на чиновниците.

Резултатите по отношение на текучеството на фрагменти у нас сочат, че има лек спад в нарастването на броя личен състав от страна на работодателите – 46 на 100, по отношение на 54 на 100 за 2022 година Същевременно доброволното текучество възстановява темповете си от преди пандемията и се следи по-голяма податливост към взимане на решение за промяна на работното място по отношение на предходната година, разясняват създателите на изследването.

Според данните за нарастването на заплатите в България трите съществени фактора за покачването на същите са представянето, мястото в диапазона и инфлацията.

 istock istock

" През 2023 година се следи догонване на инфлацията от страна на работодателите, което свидетелства за по-ефективно обмисляне на бюджетите и отразяване на икономическата реалност ”, сподели Стела Юлзари.

" Увеличението на заплатите през 2023 година е към 10 на 100 за другите браншове, което в огромна степен се дължи на наваксването на работодателите с инфлацията, почнала през предходната година ", добави тя.

Увеличението на заплатите на база кариерни групи е най-осезаемо при чиновниците, заемащи служба на оперативно равнище – 12,1 на 100, което се дължи на ниското възнаграждение в съответната група и потребността от финансово подучване на същата за справяне с инфлацията. Следва групата на експертите (11 на сто), мениджмънта (10,7 на сто) и топ мениджмънта (9,6 на сто).

Тенденциите при брутните заплати по браншове сочат, че най-бързо и поредно нарастват възнагражденията в секторите " Високи технологии ", " Изнесени услуги " и " Фармация ".

София е единственият район в България с по-високи заплати от междинните за страната  – 6 на 100, до момента в който в Северозападна България възнагражденията са най-ниски с цели 35 на 100 под междинното за страната. Причините се коренят в бързоразвиващите се и високотехнологични браншове, които са разположени главно в столицата, за сметка на индустриалните, комерсиалните и финансови браншове, чиито чиновници са основно в провинцията. 

 istock istock
Данните от изследването сочат още, че 87 на 100 от фирмите имат скица за изменчиво заплащане, което се показва в бонуси и награди за чиновниците. 9 от 10 от последните имат право на сходни облаги, а 8 от 10 мениджъри получават бонуса си на годишна база.

Специалните придобивкинай-често са здравна застраховка (84 на сто), мобилен телефон (80 на сто) и ваучери за храна (74 на сто). Последните заемат трето място (в съпоставяне с шесто през миналата 2022 г.), което се дължи на законовите промени, касаещи данъчните облекчения в сумата за ваучерите за храна.

При представянето на изследването е подложен акцент и върху Директивата на Европейския парламент за подсилване на използването на правилото на равно възнаграждение за идентичен труд или труд с идентична стойност сред мъжете и дамите посредством бистрота на заплащането и механизми за правоприлагане. 

Татяна Добрева, съветник в екипа на " Мърсър " в България, показа повече информация за идните промени вследствие на Директивата. Според настоящите статистики в множеството страни на световно равнище, измежду които и България, липсват нормативни условия за докладване на разлики в заплащането съгласно пола. Последните данни за Европа от 2021 година сочат, че най-осезаема разлика във възнагражденията по сексуален симптом се следи в Естония (20,5 на сто), Австрия (18,8 на сто) и Швейцария (17,7 на сто), до момента в който най-равнопоставени са чиновниците в Люксембург, Румъния и Словения, респективно с – 0,2 на 100, 3,6 на 100 и 3,8 на 100 отклонения.

 istock istock
България се подрежда в средата на класацията с 12,2 на 100 разлика в заплащането. Въвеждането на Европейската инструкция ще докара до потребността от нейното имплементиране в българското законодателство, показват създателите на изследването. Това изобретение, от своя страна, би наложило характерни условия към работодателите в България за използване на принадлежности за следене на трендовете при възнагражденията, каквато е и функционалността на детектора на Мърсър Марш Бенефитс за калкулиране равнопоставеността в заплащането.

По време на събитието беше показан и локалният подтекст в областта на придобивките с спорен панел на тематика " Благополучие и резистентност на чиновниците ", модериран от Жаклин Николова, началник " Мърсър Марш Бенефитс България ". Участие в него взеха представители на компании от няколко основни бранша в България. Сред тях бяха Бойка Дочева – началник човешки запаси в IBM България, Венета Стоилова – началник човешки запаси в EVN България, Миглена Узунова – старши шеф " Човешки запаси " в А1 и Радослава Кроснева – шеф " Човешки запаси " в ДСК. 

Те обрисуваха, че към този момент в България не може да става дума за инцидентни начинания, а за стандарт за работодателите, които се стремят към резистентност и обществена ангажираност за своите чиновници.

“Благополучието и самодейностите към този момент не се вършат самоцелно, а са част от културата на фирмите ”, заключи Жаклин Николова.

Дан Добре, районен водач на MMB за напредък и решения за Германия, показа световните трендове, които " Мърсър " изследва годишно в изследване измежду изпълнителни шефове, мениджъри " Човешки запаси " и чиновници в над 140 страни в света.

" Когато питаме CFO и COO на компании какви са техните съществени терзания, за 87 на 100 от тях това са рецесиите, 52 на 100 се тормозят от инфлацията, а четвърт от тях чакат тя да е по-висока за 2023 съпоставено с 2022 година ", сподели Дан Добре. 

" Проучването ни демонстрира, че 49 на 100 от запитаните се тормозят повече от инфлацията, в сравнение с от рецесията. Въпреки това, множеството от тях са подготвени да посрещнат икономическа рецесия от някакъв тип и не чакат тя да има последствия като финансовата рецесия през 2008 година, когато видяхме доста съкращения. Те споделят, че даже да има криза, са готови, тъй като имат по-високи стандарти като работодатели. Това значи, че ние като организации би трябвало да сме по-подготвени и да сме по-устойчиви, нещо, което " Мърсър Марш Бенефитс " практикува като политика от години. На процедура това значи да се съсредоточим върху просвета на компанията, приемане на нови, гъвкави модели за работа, основаване на мащабируеми организации, многообразие, правдивост и последователност, адаптивност ", добави Дан Добре.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР