Увеличението на заплатите на служителите на МВР е отношение, а

...
Увеличението на заплатите на служителите на МВР е отношение, а
Коментари Харесай

Бюджетът за МВР, образование и култура - доволни ли са в трите сектора?

„ Увеличението на заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи е отношение, а не комфорт. От КНСБ показаха, че с 1400 лв. един човек би живял обикновено на долния предел, а сега при сътрудниците най-масовата заплата е 1330 лв. “.

Това разяснява пред bTV Илия Кузманов – заместник-председател на Синдикалната организация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

„ С нарастването те ще прескочат минимума с към 50 лв.., а една част от сътрудниците ще останат и под тази граница. За нас е значим жестът – за първи път за последните 14 години имаме политически консенсус за нарастване на заплащането в Министерство на вътрешните работи. Това дава и късмет за по-сериозен диалог за промяната, който се надяваме да стартира през февруари 2024 година ”, уточни той.

Илия Кузманов съобщи, че спомагателното заплащане за отлични резултати се дава на шестмесечие и то е 140 лв..

„ През 1880 година парите, които са препоръчани от министерството, се удвояват в Комисията по образования, а по-късно още един път – и в Народното събрание. Тогава са счели, че образованието е доста значимо. Радвам се, че в този момент образованието е приоритет и от 2016 година парите за обучение последователно се усилват. Надяваме се заплатите на учителите да доближат 125% % от междинната работна заплата, както даде обещание финансовият министър “, уточни Юлиян Петров – ръководител на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “.

„ Радвам се, че сътрудниците приказват за бюджет, който в процентно отношение е над единицата. За бранш „ Култура “ приказваме за 0,4% в вероятност. В момента е 0,4 към 0,5% за следващата година. В математиката, когато десетите са над 5 се закръгля към горното число. Когато е 0,4% - накъде да го закръглим “, запита артистът Мариан Бачев.

„ Винаги в последното тримесечие не доближават 10 – 15 милиона лв. – всичко това е обвързвано с делегирания бюджет “, разяснява той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР