Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде по-малко от

...
Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде по-малко от
Коментари Харесай

Пълна гавра с пенсионерите! Нови изчисления: Увеличението на пенсиите 2 пъти по-малко от обявеното

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде по-малко от инфлацията единствено за първите шест месеца на годината, демонстрират калкулации, написа “Труд ”.

Управляващите излъгаха, че пенсиите ще набъбнат с към 20%. Увеличението в действителност е с сред 8,6% и 9,5%, само че цените на стоките и услугите от потребителската кошница на пенсионерите единствено за първата половина на годината ще набъбнат повече.

Така даже след обещаното повдигане на пенсиите от 1 юли пенсионерите действително ще бъдат по-бедни, в сравнение с в този момент.

Увеличението на парите за пенсионерите няма да е с 20%, тъй като пенсиите първо ще бъдат вдигнати с 10%, а по-късно към тях ще бъдат прибавени и 60-те лв. коронавирус добавка, които получават и сега.

В момента минималната сума за пенсионерите е 370 лева пенсия и 60 лева добавка, което прави общо 430 лева От 1 юли добавки няма да има, а минималната пенсия става 467 лева, което е нарастване единствено с 8,6% по отношение на в този момент получаваните пари.

Ако човек сега получава пенсия от 550 лева и 60 лева добавка, от 1 юли по новата формула за преизчисление ще взима 665 лева, което е с 9% повече по отношение на в този момент получаваните пари.

При по-големите пенсии нарастването е малко по-голямо. Например, в случай че човек сега получава пенсия от 1300 лева и 60 лева добавка, от 1 юли ще взима 1490 лева, което е с 9,5% повече от общата сума, която получава в този момент.

Това нарастване на пенсиите обаче няма да покрие даже персоналната инфлация на възрастните хора единствено за първата половина на годината. Така още през юли пенсионерите ще бъдат по-бед­ни в сравнение с в този момент.

А през оставащите месеци до края на годината ще продължат да обедняват. Според поръчките на ръководещите от 1 октомври би трябвало да има ново преизчисляване на пенсиите, само че беше оповестено, че то ще засегне единствено 770 хиляди души, а не всичките към 2 млн. пенсионери. С какъв брой ще бъде нарастването също не е ясно.

За да пресметнем персоналната инфлация на един пенсионер да приемем, че той получава междинна пенсия от 600 лева и харчи парите си за:

300 лева за храна, 100 лева за медикаменти, 10 лева за вода, 40 лева за ток, 80 лева приблизително на месец за парно, 40 лева за бензин и 30 лева за телефон и телевизия.

Личната инфлация на този пенсионер единствено за интервала от януари до април е 9%. Това демонстрира онлайн калкулаторът на Национален статистически институт, посредством който всеки може да пресметне инфлацията на своето домакинство според от това защо харчат парите си.

Оказва се, че единствено за първите четири месеца на годината персоналната инфлация на пенсионера е по-голяма от препоръчаното от ръководещите нарастване на минималната пенсия.

А като прибавим покачването на цените за май и юни, се оказва, че сигурно инфлацията единствено за полугодието ще бъде по-голяма от растежа на пенсиите от 1 юли.

Със поръчката, че някои пенсии ще бъдат нараснали от 1 октомври очакванията на пенсионерите, че действително ще получат повече пари, се отсрочват с още няколко месеца.

Ясно е обаче, че нарастването от октомври ще важи единствено за към една трета от пенсионерите. Освен това то надали ще бъде толкоз огромно, че да покрие инфлацията през втората половина на годината.

Минималната заплата остава 710 лева Храните нарастнаха с 14% за четири месеца. Горивата на нагоре с 22%

Само за първите четири месеца на годината храните са поскъпнали с 14,2%, демонстрират формалните данни на Национален статистически институт. А покачването на цените на горивата е с близо 22%. Официалната инфлация единствено за интервала от януари до април е 7,8%. Но в случай че в едно домакинство дават над 30 на 100 от всичките си разноски за храна, персоналната инфлация на това семейство е по-голяма.

Пенсионерите ще обеднеят до края на годината, само че получаваните от тях средства въпреки всичко ще набъбнат. Но не по този начин стои въпросът с по-голяма част от хората в страната.

Минималната заплата сега е 710 лева и ръководещите нямат желание да я усилват макар настояването на синдикатите.

В държавната администрация покачване на заплатите от 1 април получиха единствено учителите и магистратите. С актуализацията на бюджета от 1 юли към този момент също не е планувано повдигане на заплатите.

В резултат всички служители действително доста ще обеднеят по време на ръководството на премиера Кирил Петков.

В множеството компании не могат да си разрешат да вдигнат доста заплатите, тъй като нарастват разноските за горива, ток и материали.

Освен това поради растежа на цените ще се свие потреблението на хората. Така високата инфлация ще направи освен хората по-бедни, а и облагите на множеството компании ще бъдат по-малки.

И всичко това се случва тъй като ръководещите се забавиха с ограниченията, изпуснаха обстановката от надзор и сътвориха съмнение измежду хората, че могат да се оправят с проблемите.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР