Увеличението на крайната цена на природния газ ще бъде минимално.

...
Увеличението на крайната цена на природния газ ще бъде минимално.
Коментари Харесай

Природният газ ще поскъпне с 2% от октомври заради европейска директива

Увеличението на крайната цена на природния газ ще бъде минимално. Това сподели пред публицисти в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представена от Българска телеграфна агенция. По първични данни покачването ще бъде под 2 на 100.

Министър Петкова добави, че през днешния ден следва да бъде извършена среща сред " Булгаргаз ", " Булгартансгаз ", Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на която ще бъдат изяснени всички елементи за цената на природния газ.

Енергийният министър изясни, че покачването на цената ще стане факт поради осъществяване на правилник на Европейската комисия, който е в действие от 2011 година и по силата му всеки от операторите би трябвало да промени своята тарифна политика и тя би трябвало да бъде разходно насочена и да бъде въведен входно-изходен модел по отношението на цената за транспорт и достъп на природен газ.

Теменужка Петкова напомни, че още през 2011 година са били създадени две методики за образуване на цените за транспорт и достъп, съобразени напълно с условията на Европейски Съюз и минали две публични разисквания.

Цената за транспорт и достъп, към която " Булгартрансгаз " работи към сегашния миг, е от 2005 година, избрана от някогашната комисия ДКЕВР.

" Моделът, който изисква регламентът на Европейска комисия, ще подсигурява доходи от оператора и належащо присъщите разноски, с цел да може да реализира своята активност ", добави министър Петкова.

Енергийният министър сподели още, че през идната седмица ще бъде направена среща и с бизнеса, с цел да може да бъде изяснена концепцията за методологията и образуване на цената на природен газ.

Междувременно газовият снабдител разгласи, че ще изиска поевтиняване на газа от октомври с 6%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР