Увеличение с 98 лева на заплатите на всички магистрати със

...
Увеличение с 98 лева на заплатите на всички магистрати със
Коментари Харесай

Съдебната система подготвя увеличение с 98 лв. на магистратските заплати със задна дата

Увеличение с 98 лв. на заплатите на всички магистрати със задна дата - от 1 април тази година. Такова предложение е направила бюджетната комисия на Висшия правосъден съвет (ВСС), което ще бъде разисквано на съвещанието на пленума в четвъртък, осведоми news.lex.bg.

Според Закона за правосъдната власт главното месечно заплащане за най-ниската магистратска служба е равно на удвоената средномесечна заплата в бюджетната сфера според данните на Националния статистически институт (НСИ). Според института междинната работна заплата в бюджетната сфера за първото тримесечие на 2018 година е 1022 лева, което значи, че възнагражденията на младшите магистрати би трябвало да бъдат 2044 лв., т.е. техните заплати ще бъдат нараснали с 98 лв.. По тази причина бюджетната комисия предлага и останалите хонорари в системата да набъбнат с толкоз.

Председателят на комисията и представляващ Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев разяснява пред профилирания уебсайт, че досега икономиите в бюджета са към 4.1 млн. лв.. " Ние се съобразяваме с наличните суми, които имаме в бюджета. И тъй като имаме икономии от фонд " Работна заплата " и от преизпълнение на приходите, може да предложим актуализация в този размер ", изясни той. Добави, че се предлага нарастване от 98 лв. за всички, с цел да не се получи по този начин, че един младши арбитър взема повече от областен арбитър.

Последната актуализация на заплатите в правосъдната система беше през септември предходната година. Тогава болшинството в предходния състав на Висш съдебен съвет утвърди 7-процентно нарастване на възнагражденията на всички, считано от 1 септември 2017 година Така главното заплащане на висш арбитър и прокурор стана 3925 лв., на апелативно равнище - 3300 лв., на магистратите на окръжно равнище в столицата - 2940 лв., на окръжно равнище в страната - 2710 лв., за столичните районни магистрати - 2369 лв., и за останалите районни съдилища и прокуратури - 2118 лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР