Увеличение с 18 % на основната месечна заплата и допълнителните

...
Увеличение с 18 % на основната месечна заплата и допълнителните
Коментари Харесай

С 18% увеличават заплатите в металургията

Увеличение с 18 % на главната месечна заплата и спомагателните трудови хонорари са главните промени в Браншовия групов трудов контракт в металургията, подписан през днешния ден.

Документът бе парафиран в постройката на Министерството на стопанската система в наличието на заместник-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов, който е ръководител на Отрасловия съвет за тристранно съдействие " Металургия ".

Основната месечна заплата в металургията изпреварва със 100 лв. минималната работна заплата за страната. Допълнителното трудово заплащане за времето, в което служащият е разполагаем на работодателя отвън територията на предприятието, се усилва 2 пъти. Допълнителното трудово заплащане за отработен нощен час се усилва с 11%. С 10% усилват безплатната храна, а спомагателното подкрепяне на служащите при преустановяване на трудов контракт с упражнено право на пенсиониране се усилва с 20%.

Зам.-министър Борисов акцентира, че през последните години браншът се развива доста ускорено. Делът на металургията в създадената промишлена продукция е 13% през 2017 година, като се регистрира и растеж на заетите в бранша.

Компаниите стават все по-иновативни и по този метод основават по-високи равнища на добавена стойност. " Добавената стойност в металургията е от 2,5 пъти до 5 пъти по-висока от междинната стойност на един ангажиран в индустрията на страната. Средната работна заплата в бранша също изпреварва доста тази за страната, като тя е 1 700 лева И два пъти по-висока от тази в приработващата индустрия ", съобщи Лъчезар Борисов.

Представителите на синдикалните организации и на работодателите благодариха на Министерството на стопанската система за поддръжката. Те акцентираха, че за тях е извънредно значимо, че ведомството е съпричастно с груповото договаряне в сектора и работи интензивно за просперитета на металургичните предприятия и благоденствието на работещите в металургията.

На събитието участваха Васил Яначков, ръководител на Структурни фондове " Металици " - КНСБ, Людмил Павлов, ръководител НФ " Металургия " - КТ " Подкрепа " и Антон Петров, ръководител на УС на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР