Увеличение на цените за крайните потребители оттук нататък ще става

...
Увеличение на цените за крайните потребители оттук нататък ще става
Коментари Харесай

Премиерът: Без повече увеличения на цени заради неефикасност на енергийната система и Топлофикация |

Увеличение на цените за крайните консуматори оттук насетне ще става единствено след цялостен разбор, когато сме видели, че е направено всичко допустимо за понижаване на разноските. Не може да насочваме спомагателните разноски в системата към тях и всяка безрезултатност в енергийната система и " Топлофикация " да води до по-високи цени, уточни министър-председателят Кирил Петков при започване на държавното съвещание през днешния ден. Така той разяснява случилото се в Народното събрание през вчерашния ден, когато бе натрапен мораториум върху цените на тока, парното и водата. Днес там тече спор в Народното събрание по същия въпрос и се чака преразглеждането му. Мораториумът бе препоръчан от ГЕРБ и признат със 186 гласа " за ".

Премиерът бе безапелационен, че ще спре и бързото разпределяне на пари, без детайлна инспекция, когато става въпрос за екстрени обстановки, каквато сега има в наводнените общини.

Днес чакам цялостен отчет от регионалните шефове за нанесените вреди от наводнението. Той за пръв път ще съдържа елементи като единични цени и количества, уточни Петков и очерта два целта: да се помогне популацията, като бъде възобновен достъпът му до питейна вода и ток, и вторият - " да сме сигурни, че средствата, които ще бъдат изразходвани, ще бъдат в оптимално добра съгласуваност с министерствата и тествани като разходна част. В предишното е имало процедура при изключителни положения да се дават бързо пари без най-внимателно проучване на разноските. Това също ще бъде прекъснато като процедура ".

Очаква се през днешния ден кабинетът да освободи част от държавния запас с минерална вода, който да бъде изпратен на селищата, в които няма питейна вода поради повредите.

Утре Петков, Асен Василев и Теодора Генчовска отпътуват за Брюксел, анонсира министър председателят: " Утре с министъра на външните работи и заместител министър-председателя и министър на финансите ще пътуваме до Брюксел за среща на най-високо равнище, с цел да покажем и общите първи тактики на новото държавно управление ", сподели той.

За край Петков на откритата за медиите част от съвещанието Петков поздрави сътрудниците си министри с решението на ЮНЕСКО да признае високото пеене от селата Долен и Сатовча за нематериално културно завещание на света. То бе оповестено през вчерашния ден от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките. Взето е от Междуправителствения комитет за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. Кандидатурата за високото пеене е била готова от специалистите от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН) проф. д.изк. Лозанка Пейчева, доцент доктор Николай Вуков и гл. ас. доктор Лина Гергова.

Високото пеене или пеенето на високо е обичайно многогласно пеене, неповторимо за селата Долен и Сатовча, Благоевградска област. Високото пеене се назовава от локалните певици „ пеене на високо ”, „ рукане ”, „ кряскане ”, „ икане ”.

Пеенето на високо не за пръв път получава интернационално самопризнание – през 1988 година певиците от Сатовча стават лауреати на влиятелната Хердерова премия.

Това е шестото регистриране на България в Представителния лист след Бистришките баби (2008), Нестинарството (2009), Традицията на чипровското килимарство (2014), Народния празник Сурова в Пернишко (2015) и Първомартенските културни практики (съвместна кандидатура със Северна Македония, Румъния и Молдова, 2017).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР