Увеличение на пенсиите през 2023 г. ще има само от

...
Увеличение на пенсиите през 2023 г. ще има само от
Коментари Харесай

ОКОНЧАТЕЛНО: Пенсиите скачат само от 1 юли

Увеличение на пенсиите през 2023 година ще има единствено от 1 юли с класическото швейцарско предписание, което значи 12% осъвременяване. Това към този момент е дефинитивно ясно след вчерашното гласоподаване на удължителния закон.

Това, несъмнено, не значи, че с новите бюджетни закони няма да се одобряват други хрумвания за парите на възрастните, само че с проект за избори през пролетта, постоянен бюджет евентуално ще имаме към средата на годината.

Във вчерашния дълъг финален работен ден преди коледната почивка на Народното събрание бяха отхвърлени всички оферти, предвиждащи нарастване на пенсиите.

Депутатите не одобриха предложенията на Българска социалистическа партия за две преизчисления, едното от които от 1 януари, с цел да компенсира недоразуменията от октомврийското преизчисление на над 800 000 пенсии.

Въпреки че получи поддръжка в две комисии – бюджетната и обществената, предлагането на „ Продължаваме промяната “ за смяна в швейцарското предписание също бе отхвърлено в пленарна зала.

То предвиждаше вместо с 50% от растежа на осигурителния приход и от показателя на потребителските цени, пенсиите да се осъвременяват от 1 юли със 100% от индикатора, който е записал по-висок растеж.

Това щеше да разреши 12,7% растеж от 1 юли следващата година – незначителна разлика за 2023 година, само че по-съществена през идващите две години, съгласно данни в средносрочната бюджетна прогноза и калкулации на Национален осигурителен институт. Припомняме сравнението сред двата разновидността:

По класическото швейцарско предписание пенсиите ще бъдат увеличени по този начин през преследващите три години:

– 12% през 2023 г.;

Реклама

– 8,6% през 2024 г.;

– 6,2% през 2025 година

По модифицирано швейцарско предписание процентите биха се трансформирали по този начин:

– 12,7% през 2023 година – 100% от показателя на потребителските цени за 2022 г.;

– 10,8% през 2024 година – 100% от повишаването на осигурителния приход през 2023 г.;

– 9,2% през 2025 година – 100% от повишаването на осигурителния приход през 2024 година

ОТПУСК ЗА БАБИ И ДЯДОВЦИ

В пленарна зала бе признато предложение на „ Продължаваме промяната “ за смяна в кръга от хора, на които може да се трансферира отпускът по майчинство. След като детето навърши шест месеца, майката към този момент ще може да го трансферира на баба или дядо на детето, стига те да работят на трудов контракт.

Става дума за високоплатеното майчинство, което е 410 дни (45 от тях преди раждането) и по време на което се изплаща 90% от осигурителния приход. Досега този отпуск можеше да се трансферира единствено на бащата след шестия месец на детето. Занапред депутатите записаха в Кодекса на труда, че това ще е допустимо и за един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудово правно отношение.

Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът може да се употребява вместо нея от осиновителя или от един от родителите на осиновителката или на осиновителя след приключване на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, когато работят по трудово правно отношение.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР