Увеличение на пенсиите, но и по-високи цени на тока и

...
Увеличение на пенсиите, но и по-високи цени на тока и
Коментари Харесай

Какво влиза в сила на 1 юли

Увеличение на пенсиите, само че и по-високи цени на тока и парното влизат в действие през днешния ден. " Дневник " обобщава какви ще са измененията.

Какви са измененията при пенсиите

Всички пенсии, отпуснати преди началото на 2023 година, които са свързани с трудова активност, се усилват с 12%. Процентът е изчислен въз основата на осъвремененото предходната година швейцарско предписание. Новата формула, която ще се приложи за пръв път тази година, планува актуализация със 100% от инфлацията или 100% от повишаването на осигурителния приход. Изборът е сред по-високата от двете стойности. Досега осъвременяването ставаше с по 50% от растежа на двата индикатора.

Необходимите средства за нарастването на пенсиите през втората половина на годината са 1.147 милиарда лева Това визира 2.014 млн. пенсионери.
В резултат на индексацията пенсионерите под прага на беднотия понижават на половина, заяви пред Българска телеграфна агенция шефът на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов.

Хората с пенсии, близки до оптималната, губят

Осъвременяването се ползва върху действителния размер на пенсията, прецизира Иванов. Това значи, че хората, които получават оптималната пенсия, няма да могат да получат нарастване, тъй като таванът остава неизменен и след 1 юли - 3400 лева Това визира 995 души. Други, чиято пенсия е малко под тази сума, ще получат нарастване, само че единствено до тавана.

 Осъвременяване на пенсиите, по-малко вложения, фондове за просвета и спорт ще са акцентите в новия бюджет Осъвременяване на пенсиите, по-малко вложения, фондове за просвета и спорт ще са акцентите в новия бюджет

Няма да получат нарастване и 16 350 пенсионери, които получават пенсии, отпуснати през тази година - те подлежат на осъвременяване от 1 юли следващата година.

Минимална пенсия

Следвайки разпоредбите за индексация минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се подвига от 467 лева на 523.04 лева

Социална пенсия за напреднала възраст

Социалната пенсия за напреднала възраст нараства от 247 лева на 276.64 лева Този тип пенсия получават хора, навършили 70 година, които нямат право на различен тип пенсия. Друго изискване е годишният приход на член от фамилията им да е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход, открит за страната през последните 12 месеца. Увеличението е с 12%, с колкото се подвигат и останалите пенсии.

Промяната води до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Повишават се и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.

Пенсионерите с висока степен на увреждане, на които се поставя непозната помощ, ще получават добавка от 75% от размера на обществената пенсия за напреднала възраст към пенсиите си.

Новият регулаторен интервал стартира с нови цени на тока и парното

От през днешния ден на електрическата енергия, които ще важат през идващите 12 месеца. Вчера Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди приблизително нарастване за битовите консуматори с 4.37%. Клиентите на " Електрохолд " ще заплащат с 4.24% повече, на ЕВН - с 3.78%, а на " Енерго Про " - с 5.43%.

От през днешния ден стартира и новият едногодишен регулаторен интервал за цените на парното. Вчера те претърпяха алегорична промяна от КЕВР, която се показва в десети или даже стотни от % - на практика незабележимо за потребителите. В съпоставяне с предходния годишен интервал 2022-2023 година цените се покачват минимално с сред 0.05% и 0.48%, при годишна инфлация през същите месеци от 15%.

Нови тол такси и едно заричане

Тол таксите се усилват с 50% по решение, взето от служебното държавно управление в края на предходната година. След митинги на превозвачи те получиха увещание, че то да не се ползва или по-високите заплащания да бъдат върнати на транспортните компании. В Министерството на районното развиване е основана работна група с тяхно присъединяване, която до края на юли да създаде план за изменение на цената. След като Министерският съвет я одобри, обещанието е парите да им бъдат върнати със задна дата.

Тол таксите трябваше да бъдат нараснали от 1 януари, само че използването на това решение беше отсрочено с половин година, с цел да се омекоти инфлацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР