Увеличение на данък сгради е предвидено от следващата година. Ако

...
Увеличение на данък сгради е предвидено от следващата година. Ако
Коментари Харесай

Увеличение на данък “сгради“ е предвидено от следващата година

Увеличение на налог " здания " е планувано от идната година. Ако пазарната стойност на даден парцел по отношение на неговото местонахождение се е повишила с над 10% през последните две години, то това ще се отразява и на налога. Това е част от предложенията в Закона за локалните налози и такси, които се преглеждат в Народното събрание.
Прочетете още
Изменения в Закона за локалните налози и такси ще дадат опция общините да трансформират размера на налог здания на всеки две години. Но едвам през 2024-та година ще се разработят точните коефициенти за базисната данъчна стойност на 1 кв. м.

" Текстът, който се предлага сега, не подвига автоматизирано данъчните оценки - дава опция през идната година да се работи интензивно на експертно равнище, с цел да се създадат разбори, калкулации и вероятно от 2025 година да бъдат изменени коефициентите за местонахождение ", сподели Силвия Георгиева, изп. шеф на Националното съдружие на общините в Република България.

Законодателната смяна може да даде спомагателен запас за общините с сред 50 и 100 млн. лева, а това да докара и до възстановяване на инфраструктурата.

" Всяка община може да дефинира данъчната ставка, в случай че по някакъв метод доста се вдигне оценката общината може да понижи данъчната ставка и да няма никакъв резултат върху хората. Тази власт я има. Имат огромно пространство и нагоре и надолу. Данъчната ставка в София от 15 години е една и съща ", сподели Петър Ганев, ст. откривател в Института за пазарна стопанска система.

" Има квартали, които незабавно се нуждаят от възстановяване на инфраструктурата, само че въпроса е има ли по какъв метод да се подсигурява на притежателите, че нарастването на тези налози в действителност ще докара до приходи за възстановяване на инфраструктурата тъй като в доста от случаите, когато са се увеличавали налозите през годините притежателите не са виждали нужния резултат ", изясни Анатоли Лалчев, Асоциация на сдруженията за ръководство на етажна благосъстоятелност.

От общините припомнят, че едвам дребна част от събраните налози остават за локалната власт.

" От всеки 100 лева събрани от тях едвам 4 остават в тях - това са здания и МПС ", сподели Силвия Георгиева.

Гражданите не са съгласни с предлаганата методика за нарастване на налозите.

През идната година ще се създаде и нова методика за такса боклук, която няма да зависи от данъчната оценка, а от количеството боклук на всяко домакинство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР