Увеличение на безработицата в Русенско с 476 души през декември,

...
Увеличение на безработицата в Русенско с 476 души през декември,
Коментари Харесай

Безработицата в Русенско се увеличава, но остава една от ниските в страната

Увеличение на безработицата в Русенско с 476 души през декември, регистрират от Бюрото по труда. Въпреки това тя остава една от ниските – 3,4% при 7,1 приблизително за страната. Традиционно най-търсените специалности са шивачки, автомонтьори, мебелисти, чистачи, обществени служащи – от една страна, поради неналичието на квалифицирани фрагменти, а от друга – поради ниското възнаграждение.

Русе

В Националния проект за дейности по заетостта за тази година са планувани 73 милиона лв., с които би трябвало да бъде открита работа на 18 хиляди безработни по разнообразни ограничения и стратегии, а други 10 600 да бъдат подготвени, с цел да са по-контурентоспособни на пазара на труда.
Калина Борисова – шеф отдел в Бюрото по труда в Русе
„ През 2018 година предпочитана целева група на дейната политика на пазара на труда ще бъдат още веднъж дълготрайно безработните и безработните без специалности и квалификации. Младежите до 25 години… безработните над 50 години. “
Пред Бюрото по труда в Русе срещаме Галина Недялкова. След 10 години в Гърция в този момент си търси работа у нас. По възраст попада в предпочитаните за министерството безработни над 50 години, само че към този момент остава в графата безработни.
Галина Недялкова
„ До 40 години, до 30 години, за чистачка те оглеждат от горе до долу. “
Галина е приключила технология на храненето, споделя, че няма искания за работата, само че заплатата, която преди дни са ѝ предложили, не я удовлетворява.
Галина Недялкова
„ Какво да прави човек с 400 лв., като всичко е толкоз скъпо. Може и в цех, може и да метеш, каквото и да е, просто да претърпява човек. “
Галина Недялкова е записана в Бюрото по труда, само че към момента не са ѝ предложили работа. На този стадий средствата и бройките по стратегиите от Националния проект за дейности по заетостта не са разпределени по райони. Очаква се това да стане скоро. А Галина се надява в това време да си е намерила работа, тъй като, както споделя, без пари не се живее.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР