Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари

...
Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари
Коментари Харесай

Бизнесът се опасява, че вдигането на осигуровките ще удари ИТ сектора

Увеличаването на оптималния застрахователен приход на 3000 лева ще удари ИТ бранша у нас, тъй като там заплатите са и измежду най-високите. Това съобщи Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Той добави, че смяната ще има отрицателен резултат върху цялостния капиталов климат в страната.

„ Това ще натовари най-високо платените чиновници и ще окаже напън върху заетостта във високите сегменти, там където е висока добавената стойност и заплащанията. При първия напън върху заетостта ще се основат едни буфери”, уточни Бранков пред bTV.

Ася Гонева, която е народен секретар на КНСБ, уточни, че това изказване не е правилно и няма да има отрицателен резултат.

„ Организации, които се афишират против повдигането на оптималния застрахователен приход – има, само че това не значи, че служащите, които работят за тях са срещу да имат права върху 3000лв. Така че тази врява, която се подвигна, аз не я разбирам, никой не пречи на този бранш да сътвори нови 40 000 работни места”, разяснява Гонева.

Представителите на синдикатите и бизнеса влязоха в вербален спор за осигуровките, които са се внасяли преди и след 2000г., размера минималната работна заплата и тавана на пенсиите.

„ Преди да подвигаме осигурителният приход и вноските, би трябвало да се опитаме всички дружно – работодатели и пенсионери, да преодолеем казуса с дупките и течовете. Ние чакахме радикалните решения за ТЕЛК-овете и болничните листа, няма изясненост за втората пенсия и за сребърния фонд. А сега ни се сервират растеж на минималната работна заплата”, съобщи Бранков.

„ Изключително значимо е да има обективен метод на мерене на това, което даваме и получаваме. Това е вярна крачка към задачите на промяната – повдигането на минималния застрахователен приход. Няма по какъв начин да се обезпечавам на 350 лева и да чакам да получа 1000 лева.”, сподели Гонева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР