Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари

...
Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари
Коментари Харесай

Работодатели срещу синдикати: Вдигането на осигуровките ще удари ли ИТ сектора

Увеличаването на оптималния застрахователен приход на 3000 лева ще удари ИТ бранша у нас, тъй като там заплатите са и измежду най-високите. Това съобщи в студиото на „ Тази заран " Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Той добави, че смяната ще има отрицателен резултат върху цялостния капиталов климат в страната.

„ Това ще натовари най-високо платените чиновници и ще окаже напън върху заетостта във високите сегменти, там където е висока добавената стойност и заплащанията. При първия напън върху заетостта ще се основат едни буфери ", уточни Бранков.

Ася Гонева, която е народен секретар на КНСБ, уточни, че това изказване не е правилно и няма да има отрицателен резултат.

„ Организации, които се афишират против повдигането на оптималния застрахователен приход – има, само че това не значи, че служащите, които работят за тях са срещу да имат права върху 3000лв. Така че тази врява, която се подвигна, аз не я разбирам, никой не пречи на този бранш да сътвори нови 40 000 работни места ", разяснява Гонева.

Представителите на синдикатите и бизнеса влязоха в вербален спор за осигуровките, които са се внасяли преди и след 2000г., размера минималната работна заплата и тавана на пенсиите.

„ Преди да подвигаме осигурителният приход и вноските, би трябвало да се опитаме всички дружно – работодатели и пенсионери, да преодолеем казуса с дупките и течовете. Ние чакахме радикалните решения за ТЕЛК-овете и болничните листа, няма изясненост за втората пенсия и за сребърния фонд. А сега ни се сервират растеж на минималната работна заплата ", съобщи Бранков.

„ Изключително значимо е да има обективен метод на мерене на това, което даваме и получаваме. Това е вярна крачка към задачите на промяната – повдигането на минималния застрахователен приход. Няма по какъв начин да се обезпечавам на 350 лева и да чакам да получа 1000 лева ", сподели Гонева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР