Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Втори опит за смартфон мечтите на Google


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Гугъл купува част от инженерния екип на HTC против 1.1 милиарда $

Технологичният колос притегля единствено инженери, работили по телефоните Гугъл Pixel
22 сеп 2017
Гугъл се пробва да умилостиви Брюксел

Интернет колосът предлага да разпределя позициите, които излизат в онлайн търсачката, посредством търг
19 сеп 2017

Горчивият усет в устата на Гугъл, оставен от проваления опит със закупуването на Motorola против 13 милиарда $ през 2012 година, наподобява, е отминал. Сега колосът насочва интереса си към друга емблематична марка – тайванската HTC, станала известна като пионера на телефоните с операционна система Android. През последните години слуховете за закупуване на компанията не спираха, изключително поради компликациите пред HTC. От 2011 година до момента производителят е изгубил 93% от пазарната си капитализация. Сега тези клюки се оказаха истина – или съвсем.

Гугъл разгласи, че ще заплати 1.1 милиарда $ на HTC, с цел да получи инженерния отдел, работил до момента по телефоните Гугъл Pixel, както и неексклузивното право да употребява патенти на тайванците. Общият брой на работната ръка е към 2000 души, като с тях Гугъл ще си обезпечи по-голям надзор върху хардуерния си отдел, на който залага от ден на ден и повече. През предходната година компанията показа на пазара телефоните Гугъл Pixel, които бяха признати доста добре от анализаторите. Пазарното им показване обаче по-скоро може да бъде счетено за отчаяние. И двата телефона бяха създадени от HTC. Сега в Гугъл желаят да не бъдат толкоз подвластни от други производители, изключително когато става дума за взимане на решения в хардуерния отдел на компанията.

Харудерният шеф на Гугъл Рик Остерло и изпълнителния шеф на HTC Шер Уанг оповестиха дружно договорката

[Reuters] Защо хардуерът е значим

За Гугъл е повече от значимо да създаде мощно портфолио от хардуерни артикули, които да се наложат на пазара. На първо място, те са най-удобният вероятен канал за разпространяване на софтуерните артикули на компанията отпред с операционната система Android. Тя господства пазара, само че малко смарт телефони употребяват " чист " Android, а множеството производители на телефони модифицират операционната система. Китайският колос Huawei да вземем за пример употребява модификацията си EMUI. Samsung употребява TouchWiz, а HTC работи със Sense.

С Гугъл Pixel интернет колосът се надяваше да се наложи на пазара, само че за момента продажбите не наподобяват впечатляващи. Според данните на Bloomberg за първото тримесечие след стартирането му през есента на 2016 година телефонът е продал едвам 552 хиляди бройки. Това число няма нищо общо с мегапродажбите на Apple, Samsung, Huawei или даже по-малките производители на телефони. Първите месеци от стартирането на нов телефон са най-силните и е малко евентуално да е имало огромно покачване през идващите тримесечия.

Въпреки не изключително положителните досегашни резултати продажбите на Pixel телефони въпреки всичко е от изгода на Гугъл. Най-голямата причина за това още веднъж е софтуерът. Докато Гугъл заплаща на сътрудници, с цел да бъде конфигурирана търсачката на компанията на непознатите телефони, при Pixel сходни разноски няма. Едно по-голямо хардуерно звено и по-добри продажби биха се отразили осезаемо на Гугъл и на финансовите доклади на компанията.

Гугъл ще пусне втората версия на Pixel телефоните си през октомври. Големият телефон ще бъде създаден от LG, до момента в който по-малката версия ще бъде още веднъж дело на инженерния екип на HTC. Екип, с който Гугъл към този момент разполага и няма причина да считаме, че през идващите години ще се постанова Гугъл да разчита на който и да било различен екип с изключение на на своя личен.

По-малко Гугъл, повече Apple

По-големият надзор над хардуерното звено би дало на Гугъл опцията да опитва и по-различни тактики, когато става дума за софтуерните си артикули, като да вземем за пример гласовия си помощник. Това е методът на Apple, която първо сътвори мощно хардуерно звено, след което стартира да пуска разнообразни софтуерни услуги през устройствата си. При Гугъл процесът е повече от комплициран, само че при вярно изиграни карти може да се стигне до добър резултат.

Един подобен метод, употребен към този момент от Apple, ще освободи Гугъл да прави повече промени по Android. Технологичният колос към момента среща проблеми даже за обикновени неща, като да вземем за пример да накара сътрудниците си, ползващи операционна система, да оборудват смарт телефоните си с най-новата версия на системата. Заради техните разнообразни модификации обаче новите Android разновидности идват на всички места по друго време и объркват потребителите. Друг огромен проблем е, че от ден на ден производители работят с други софтуерни компании. Huawei и Motorola да вземем за пример не употребяват гласовия помощник на Гугъл, а този на Amazon – Alexa. Samsung пък създаде собствен личен гласов команден център.

Горчивият усет от Motorola

Всяка договорка, обвързвана със смарт телефони и Гугъл, се приема с съмнение. Причината е в Motorola, която компанията закупи преди пет години за 12.5 милиарда $, а по-късно продаде по-малко от три години по-късно на Lenovo против под 3 милиарда $. Тогава обаче Гугъл сигурно не беше толкоз фокусирана върху телефонния пазар или цялостната си хардуерна дивизия.

" За Гугъл HTC е изцяло друга договорка по отношение на тази за Motorola ", разяснява Джейсън Лоу, анализатор за Canalys. " Гугъл има потребност от по-добър надзор върху производството, в случай че желае някой ден Pixel сериите да се конкурират с iPhone. " През 2012 година Гугъл нямаше своя линия телефони, само че работеше по линията Nexus. Тогава компанията даваше всяка година на разнообразни производители да работят върху телефоните – в това число HTC, Samsung и LG.

За момента обаче конкуренция с Apple, Samsung или който и да било различен от огромните на пазара не наподобява доста евентуална, в случай че втората генерация Pixel телефони не се окаже голям шлагер. Предвид изтеклите фотоси на телефона в интернет обаче той наподобява прекомерно доста като първия модел, с цел да провокира еуфория. Но Гугъл занапред ще нагажда тактиката си по отношение на пазара и съперниците си. И нищо чудно рано или късно да успее. Какво ще стане с HTC

HTC е в интервал на свободно рухване към този момент от няколко години. Пикът на компанията бе през 2011 година, когато акциите костваха 1300 тайвански $, до момента в който през днешния ден те се търгуват за към 80 $ на брой. Тогава моделите на марката получаваха непрекъснато отлични оценки от консуматори и анализатори. Компанията има особено място в сърцето на Android почитателите, защото е първата, пуснала първия всеобщ телефон с Android система на пазара – HTC Dream през 2008 година HTC ще продължи да създава телефони, като към този момент работи по идващия си топ модел. В момента HTC се ръководи от Шер Уанг, съосновател на марката, която още веднъж стана изпълнителен шеф през 2015 година Нейното завръщане се свързваше с оптимистични настройки за бъдещето на марката, които за момента не се оправдават. Въпреки това HTC е измежду водачите в друга област - на виртуалната действителност. Системата на групата Vive e измежду най-добре продаваните в този нов сегмент и от ден на ден употребена както от крайни консуматори за развлечение, по този начин и от огромни компании за разработка на техни артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР