Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Уолстрийт от мечки не се бои


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Къде се крият рисковете от нова световна рецесия

Спадът на американския пазар най-малкото е сигнал, че отминава времето на бурно растящите цени на акциите и скъпата им оценка
1 ное 2018
Amazon с рекордна облага, само че с консервативна прогноза за края на годината

Приходите през третото тримесечие са били малко под упованията
28 окт 2018
Резултатите на Microsoft още веднъж надминаха пазарните упования

Въпреки двуцифрения растеж приходите от облачни услуги забавят растежа си
25 окт 2018 На Amazon й трябваха 18 години след IPO-то й през 1997 година, с цел да стигне капитализация 250 милиарда $. Сега компанията на Джеф Безос изтри толкоз единствено за 8 седмици, показва Fortune.Американският фондов пазар сега се намира в най-дългия бичи пазар в историята си. И разумно все по-често се задава въпросът по кое време ще пристигна краят на близо 10-годишния интервал без регистрирани спадове от над 20%. Първата алена лампичка светна в края на януари, след това през лятото, а в този момент преди седмица, когато единствено за ден водещите показатели на Уолстрийт изтриха целия плюс за година. Естествено вълната засегна Азия и Европа.

И както и предходните пъти, идващите дни обстановката бързо се успокои. Но видяно по-глобално, за страховете има доста други аргументи с изключение на продължителността на възхода. Много от водещите показатели на развитите пазари към този момент са в промяна – което значи, че са 10% под последните им върхове. За да се навлезе в (по животинския диалект на Уолстрийт) мечи пазар, този % би трябвало да доближи 20. По всичко проличава, че и октомври 2018 ще се впише в брокерското факсимиле, че той е анатемосан за тържищата. За фаталистите в действителност исторически октомври е пъстър с черни дни, като се почне от началото на Голямата меланхолия през 1929 година и се сдигне до Черния понеделник на 19 октомври 1987 година, когато пазарът пада с 22% за ден. А в този момент единствено сред 18-и и 24-и S&P500 падна в шест следващи сесии, като завърши последната с 3.10% надолу. Подобна серия имаше и сред 4-и и 11-и същия месец.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Защо се случи

Микс от фактори тежи на пазарите сега – упованията за закъснение на световния напредък, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и налагането на нови мита, към този момент почналият развой на стягане на паричната политика и покачването на лихвите. Корпоративният сезон сега също е в разгара си, като фирмите разгласяват своите доклади за третото тримесечие на годината. Някои от тях са много спорни, което в допълнение опъва нервите на вложителите.

С доста огромна тежест на пазарите са акциите на софтуерните компании и най-много от FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google), част от които не съумяха да покрият пазарните упования с финансовите си резултати за третото тримесечие (вижте повече тук). А точно техните бумаги бяха в основата на историческите върхове през последните години (Apple и Amazon минаха пазарна капитализация от 1 трлн. всяка), до момента в който в този момент те може да се окажат и основата на сериозния спад. Amazon към този момент загуби 250 милиарда $ капитализация за 8 седмици и е на равнище 748 милиарда Освен това те заемат и максимален дял в портфейлите на редица огромни институционални вложители като взаимни, пенсионни и суверенни фондове.

S&P 500 е изгубил 8% единствено за месец до 30 октомври, което не се беше случвало от финансовата рецесия през 2009 година Акциите на FANG (без Apple) са изгубили сред 13 и 24% за месеца и под последните им върхове, което действително вкарва някои от тях в мечия пазар. От тържищата през октомври са изтрити 2.8 трлн. $, като 600 милиарда от тях се дължат единствено на капитализцията на FANG, показва Reuters (виж графиката).

Оправдан ли е спадът

Пазарите и вложителите са все по-изнервени в последно време, защото показателите в Съединени американски щати непрестанно доближиха исторически върхове през тази и предходните години, а и все по-често се говореше за промяна или даже за нов срив и нахлуване в мечи пазар. В същото време компютърните модели и стратегии за ръководство на портфейли вършат спадовете все по-болезнени, защото са основани на комплицирани логаритми, елиминиращи човешкия фактор в търсене на оптимални облаги и минимизиране на загубите. Това значително е причина и за новата нормалност – волатилността. Например акциите на Amazon се повишаваха и падаха в няколко следващи дни с сред 5 и 7% в края на октомври.

Според разбор на Goldman Sachs, представен от Financial Times, през последните дни на октомври сме станали очевидци на свръхреакция на пазарите. Причината е, че действително няма доста фундаментални аргументи за толкоз внезапно натискане на паник бутона – икономическите данни за Съединени американски щати и другите развити страни са положителни, корпоративните резултати макар някои спорни данни също се вписват в упованията.

Кога ще дойдат мечките

Прогнозите са много спорни. Оптимистите са на мнение, че растежът на корпоративните облаги и положителните стопански данни ще не престават да дават тласък за растеж на показателите и акциите. И корекцията е единствено опция за влизане на нови равнища и осъществяване на облаги. Това си проличава и от интензивността на така наречен bargain hunters – вложители, които купуват след внезапен спад в търсене на положителни равнища и осъществяване на облага.

Песимистите пък считат, че бичият пазар е към своя край и че акциите на някои компании към този момент са прекомерно надценени и е време цените им да навлязат на меча територия.

Положително настроени са от Goldman Sachs. Oт една страна, банката чака закъснение на икономическия напредък в Съединени американски щати до 1.6% през последното тримесечие на годината по отношение на 3.5% през третото, които бяха регистрирани в петък. Банката предвижда и растеж на корпроативните облаги следващата година, само че с по-бавен ритъм – 7%, при предстоящ 19% за тази година. На база на това обаче анализаторите предвиждат растеж на S&P500 със 7.2% до края на годината, което би върнало показателя на равнища от началото на месеца, само че към момента под историческия връх, реализиран през септември.

" Разпродажбите идват на фона на мощен напредък на американската стопанска система, а облагите на фирмите порастват за трето следващо тримесечие с над 20% на годишна база. Това значи, че към момента имаме положителни вести, които са резултат от данъчната промяна и те ще се отразяват в цените на акциите ", счита Хауърд Голд, колумнист на Marketwatch. Притеснителното съгласно него е, че някои от най-печелившите акции преди се показват доста неприятно през днешния ден (например от IT сектора). Книжата на фирмите от стопански сензитивните браншове също са разпродавани съществено – да вземем за пример имотните компании са надълбоко в мечата дупка.

Спадът на цикличните акции ненапълно е индикативен, че вложителите се готвят за икономическо закъснение. А такова чакат съвсем всички интернационалните финансови институции. Международният валутен фонд към този момент намали упованията си за световния напредък с 0.2 п.п. до 3.7% за тази и идната година. Корекцията надолу е по отношение на пролетната прогноза и основа за нея са точно комерсиалните войни и процикличните политики на Съединени американски щати по време на напредък. Все повече анализатори са на мнение, че резултатите от това следва да се трансформират в отрицателни фактори и да въздействат върху пазарите. Другият основен проблем за пазарите и потреблението може да са лихвите - покачването ще усили разноските на семействата и фирмите и оттова може да свие потреблението и вложенията. Пред Fox Business изпълнителният шеф на Euro Pacific Capital Питър Шиф разяснява, че покачването им ще е основна причина за нахлуване в мечи пазар. " И това ще е мечи пазар, който няма да завърши бързо ", споделя той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР