Увеличаване на газовите доставки от Баку за България обсъдиха министърът

...
Увеличаване на газовите доставки от Баку за България обсъдиха министърът
Коментари Харесай

За Азербайджан България е приоритетен партньор за доставки на газ

Увеличаване на газовите доставки от Баку за България разискаха министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. От икономическото министерство оповестяват, че диалогът е бил по самодейност на българската страна. Срещата сред двамата се организира в столицата на Азербайджан.

Министър Стоянов е показал, че България има интерес за увеличение на доставките от Азербейджан и след завършването на Южния газов кулоар.

Българският стопански министър е подчертал, че спомагателните доставки през него ще са вероятни най-рано през 2025 година, само че страната ни би трябвало да постави от в този момент основите за същинската си диверсификация.

Азербейджанският му сътрудник се заел, че страната ни е измежду предпочитаните сътрудници и ще бъде направено вероятното за гарантиране на спомагателни количества в дълготраен проект. Двамата са коментирали сегашната обстановка и упованията за световното търсене и предложение на газ в района.

Министър Стоянов е отправил покана още идващия месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, с цел да продължат диалозите за нови области на взаимно партньорство.

Никола Стоянов е на посещаване в Азербайджан за присъединяване в четвъртото Mеждународно ревю „ ADEX-2022 “. Форумът събира на едно място производители от разнообразни браншове, свързани с отбранителната промишленост и е най-голямото сходно събитие в района. Участие в него взимат към 180 изложители, както и публични държавни делегации от над 20 страни. Министър Стоянов е отпред на делегация, която включва български компании от бранша, които вземат участие в ревюто, оповестяват още от икономическото ведомство.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР