Уважаваният Аспарух Никодимов в традиционния си коментар за ЦСКА натърти

...
Уважаваният Аспарух Никодимов в традиционния си коментар за ЦСКА натърти
Коментари Харесай

Мачкането не е гаранция за победа в дербито

Уважаваният Аспарух Никодимов в обичайния си коментар за ЦСКА натърти върху мачкането. Естествено Паро има поради безапелационното предимство на терена, а не борцови похвати. Ясно е за какво Никодимов приканва към такива дейности, желае му се на индивида тимът да стане първенец.

Но от време на време мачкането не е гаранция за победа и когато не се завоюват три точки, това никога не би трябвало да се трансформира в наложителен за решение проблем. А множеството пъти един подобен неестествен проблем изяжда главата на треньора. В случая със Стамен Белчев това неизбежно би довело до съдбовни последствия. Със Стамен Белчев шансът на ЦСКА да стане първенец не е огромен, само че при негова прибързана промяна купата ще се отдалечи на непреодолимо за превъзмогване разстояние.

Стамен Белчев свърши характерна работа, която не може да бъде продължена от който и да е

Хванах се за изявлението на великия Никодимов не инцидентно. Гледал съм онлайн ЦСКА десетки пъти през 70-те и 80-те години на предишния век, когато всеки мач на " Народна войска " бе като излязъл под индиго. Цесекарите награбваха съперника, натикваха го в личната му половина, заграждаха вратата и головете бяха единствено въпрос на време. Този спомен нещо взе да ми се връща, откогато Белчев стана треньор.

 ЦСКА с едни гърди напред за дербито
ЦСКА с едни гърди напред за дербито

" Армейците " имат 3 точки преднина пред противника си

Общо взето, същата картина и доста подобен жанр на игра. Централен нападател - изявен голаджия, мощни крила, атакуващи бекове и пресиращи халфове. На този тим липсва единствено една фина десетка от вида Денев, Гошо Георгиев или Пламен Гетов, само че иде тирада за магьосници, които от дълго време не се раждат по нашите земи. Но играта изумително наподобява на онази, позабравената отпреди 30-40 години. Ще ми се да кажа същото и за продукцията на " Герена ", само че, уви, никакви сходства там не могат да се открият.

 Снимка 315465
Източник:

Задавам риторичния въпрос, откакто на " Армията " без никакви старания откриха подобаващия треньор, който да възкреси историята, обикновено ли е да го натирят за няколко изгубени точки. И кой ще бъде огромният губещ от сходно развиване на нещата - треньорът или тимът? Нямам подозрение, че при промяна на треньора ЦСКА ще претърпи колосални загуби, които ще се изразят в няколко нулеви години.

Стамен Белчев е голямо попадение, плод и на случайност. Когато Еди Йорданеску си потегли, шефовете просто се обърнаха надясно и попаднаха на най-близкия обект в оня миг. Треньорът на дубъла Стамен Белчев, единствено един човек с червен спортен екип. Временно решение, което обаче се оказа гениално. Хасковлията не се трансформира в треньор единствено до зимната пауза, а за надалеч по-дълъг интервал от време. Ако съблюдават правилата си, би трябвало да го оставят най-малко до края на шампионата.

 Наско Сираков за ТОПСПОРТ: Дербито Левски - ЦСКА се печели с горещо сърце и студена глава
Наско Сираков за ТОПСПОРТ: Дербито Левски - ЦСКА се печели с горещо сърце и студена глава

" Левски би трябвало да вземе най-малко 4 точки от мачовете с " алените " и Лудогорец "

И изобщо да не им минава и през мозъка мисли за преждевременна промяна. Белчев не го мислете, той към този момент се катапултира във висшата треньорска лига. Винаги ще се откри място за него в Казахстан, а евентуално и много тимове от нашата страна не биха отказали услугите му. Какво обаче чака аления клуб, в случай че след седмица при неподходящ процес на огромния мач апелите за оставка станат прекомерно мощни? Какви са разновидностите? Готов треньор за ЦСКА няма от имената, които се въртят в общественото пространство при такива случаи. Любо Пенев е в Испания, Стойчо до месец не може да бъде свикан, другите даже не си заслужават споменаването. Чужденец - този филм не донесе положителни резултати до момента. И това обаче не е най-фаталното. Стамен Белчев свърши характерна работа, която не може да бъде продължена от който и да е. В " Подуяне " 10 години не могат да намерят заместител на един треньор, който ги научи на верен футбол. И за жалост страданията не престават да са огромни.

Важното е, че публиката се върна на стадиона

В българския футбол няма доста треньори с модерните визии на Белчев. Няма и доста работари като него, които да обличат екипа и да си правят работата от заран до вечер. Плонжьори и блюдолизци колкото щеш, само че такива да правят работа с лупа да ги търсиш. Лесно е публиката да насочи ултиматум - във всеки мач победа и купа непременно! Но би трябвало да се гледат и действителностите и най-много това, което бе свършено през годината от Белчев. А действителностите сочат, че хегемонът Лудогорец сега е с най-хубавия треньор, който в миналото е работил в Разград. Херо не е вчерашен, от 25 години е в занаята и е врял и кипял. Стамен, колкото и да е добър, е единствено от една година. Да свалиш Лудогорец от върха при съответната геополитическа обстановка е съвсем невероятно. Със задачата не би се справил и интернационален консилиум от най-доказаните международни имена в треньорската специалност.

 Емил Велев пред ТОПСПОРТ: Ако Делио Роси беше българин, от дълго време щяхме да сме го оплюли
Кокала пред ТОПСПОРТ: Ако Роси беше българин, от дълго време щяхме да сме го оплюли, Белчев излетява с 350 км/ч при загуба в събота!

" Левски не играе като гранд, трябват голове "

Наставникът на ЦСКА обаче прави всичко допустимо да се приближи оптимално. Стори най-важното - построи тим. Дори от мача с Пирин могат да се създадат доста скъпи заключения. Да забележим и цифрите - 8 победи от 12 мача, 27 точки от 36 вероятни. Долу-горе 70 % по отношение на максимума. И 30 гола, приблизително по 2,5 на мач. Това не са индикатори на тим в рецесия, който би трябвало да мисли незабавно за смяна. В мача с Пирин ЦСКА насочи 18 удара през второто полувреме, когато чистото игрово време бе 30 минути - т.е. стреляше към вратата на всеки 100 секунди против тим, който играеше ултрадефанзивно. Големият проблем бе, че ЦСКА проспа първите 25 минути от дуела. Не влезе в мача по този начин както трябваше. На това би трябвало да се обърне внимание.

И най-после най-важното. Благодарение на Стамен Белчев и наложената от него игра се върна публиката на стадиона. Колко хора имаше в Търново, във Варна, в Стара Загора. Те отиват да гледат мач, а освен за успеха. Има какво да видят и какво да им достави естетическа приятност. Това преди Белчев го нямаше, доста други тимове могат да мечтаят за такива атракции. Така че по-внимателно с диагнозата, тъй като тя постоянно е неверна. Белчев си прави отлично работата и би трябвало да бъде оставен. А и не я е приключил до дъно - ЦСКА има още доста да се усъвършенства. И няма кой да го направи с изключение на самия той - настоящия треньор.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР