Уважаеми съграждани,във връзка с провеждането на културно мероприятие в зрителната

...
Уважаеми съграждани,във връзка с провеждането на културно мероприятие в зрителната
Коментари Харесай

Община Ямбол организира обществено обсъждане

Уважаеми съграждани,

по отношение на провеждането на културно мероприятие в зрителната зала, публичното разискване ще се проведе на 22.12.2022 година от 17:00 ч. в зала 107 на Община Ямбол.

Пълният текст на поканата вижте тук:

 Кметът на община Ямбол кани локалната общественост по смисъла на § 1, т. 19 от Закона за обществените финанси (ЗПубФ) – жителите и юридическите лица, които имат регистрация, реализират активност или употребяват услуги на територията на община Ямбол, за осъществяване на публично разискване, както следва:

 На съображение член 40, алинея 1 от Наредбата за изискванията и реда за сформиране на тригодишната бюджетна прогноза за локалните действия и за сформиране, разискване, приемане, осъществяване и отчитане на общинския бюджет и общинския дълг на община Ямбол, призната с Решение № ХХХVІІ-7/26.06.2014 година на Общински съвет – Ямбол, и член 4, т. 1 и член 15, алинея 1 от Закона за общинския дълг, за финансиране на капиталови планове в интерес на локалната общественост,  Община  Ямбол афишира осъществяване на публично разискване на желанието да се промени дълготраен дълг стихотворец от Дружество по Закона за отговорностите и договорите „ Фонд за устойчиви градове “ (ФУГ), финансиран със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 за районите София и Южна България. Дългосрочният дълг е стихотворец с Решение № XIV-7 на Общински съвет –Ямбол от 26.11.2020 г. за реализация на планове от група действия „ Културна инфраструктура “ по предпочитана ос 1.

Съгласно член 90, ал.5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година общините могат да поемат дълг отвън рестриктивните мерки по член 32, алинея 1 от Закона за обществените финанси посредством заеми, предоставени им от финансови медиатори в осъществяване на финансов инструмент, ръководен от „ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ – ЕАД, като годишният размер на заплащанията на общината за всяка година по всички типове заеми, без тези по алинея 3 и по член 32, алинея 5 от Закона за обществените финанси, и без заплащанията по ЕСКО договорите по алинея 1, не може да надвишава 18 на 100 от средногодишния размер на личните доходи и общата изравнителна дотация за последните три години, изчислен въз основата на данни от годишните доклади за осъществяването на бюджета на общината.

Съгласно насоките за кандидатстване, за плановите оферти по подприоритет „ Културна инфраструктура “ в границите на утвърдената Инвестиционна стратегия, Община Ямбол финансира плановете посредством потреблението на финансов инструмент през ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “ с нисколихвен заем.

Последиците от рецесията, подбудена от пандемията COVID-19 в международен мащаб, както и  протичащите през последната година инфлационни процеси и усложнената военна конюнктура в Украйна, доведоха до дефицит в производството, затруднена дистрибуция и прогресивно повишаване цените на строителните материали и разноските за труд.

Община Ямбол е в хипотезата на неспособност за реализацията на плановете без спомагателен финансов запас, а това неизбежно ще докара до неспособност за осъществяване на задачите и заложените знаци, както на Инвестиционната стратегия на град Ямбол, по този начин и на равнище Оперативна стратегия. Възможността да се обезвреждат отрицателните трендове е обвързвана с обезпечаване на в допълнение финансиране. В тази връзка на Община Ямбол е належащо да  бъде отпуснато отчасти допълващо финансиране за плановете от ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “.  

На база механизма за използване на признатата методика за индексация от Министерски съвет и напътствията, оповестени на интернет страницата на Оперативна програма “Регионално развитие”, Община Ямбол  ще има опция все още да индексира договорите  за БФП с 15% единствено за разноските за СМР. Съгласно направения план ще e  необходим спомагателен финансов запас в размер на 4 095 000 лева за четирите изпълнявани плана по приоритет „ Културна инфраструктура “.

Проектите, които ще бъдат дофинансирани по описаната скица за финансиране са, както следва:
„ Ремонт и рационализация на Художествена изложба „ Жорж Папазов ” – гр. Ямбол “ 2. „ Ремонт и рационализация на Младежки културен център “„ Ремонт и рационализация на Регионален исторически музей- Ямбол “„ Ремонт на Музей на бойната слава “ 
Проектите са ориентирани към повишение качеството на живот и капиталовата атрактивност на града ни, посредством основаване на предпоставки и условия за превъзмогване на разпознати стопански, естествени и обществени проблеми в градското развиване, възстановяване положението на околната среда посредством въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост.

Общ показателен размер: 4 095 000 лева с Данък добавена стойност, от които дълготраен заем в  размер на 4 095 000 лева

Параметрите на претенции дълготраен заем  са, както следва:
Общ показателен размер на дълготраен дълг – 4 095 000 лева, разпределени в обособени допълващи заеми за всеки проектВалута на дълга – лева;Вид на дълга – Дългосрочен дълг за допълнение на възможно финансиране за планове комбинирана поддръжка Културна инфраструктура със подписани Договори за финансиранеНачин на застраховане:Учредяване на следващ залог върху сегашни и бъдещи парични вземания, представляващи сегашни и бъдещи доходи на община Ямбол по член 45, алинея 1, т. 1, букви от „ а “ до „ ж “ от Закон за обществените финанси, както и прехвърляния локални действия, в това число обща изравнителна дотация, според член 52, алинея 1, т. 1, писмен знак „ б “ от Закона за обществените финанси, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, сегашни и бъдещи, също са обект на необикновен залог.Финансово поръчителство, учредено по реда за Закона за договорите за финансово поръчителство (ЗДФО) върху вземания по банкови сметки с титуляр община Ямбол, водени при ОББ АД, в това число вземания по депозити към тяхСрок за асимилиране на заема – до краен период за допустимост на разноските по Оперативна програма “Регионално развитие” (12.2023 г.) само че не по-късно от периода на АДБФП по съответния план.Условия за погасяване – месечни погасителни вноски по главница (след приключване на гратисния период) и ежемесечни лихвени заплащания съгласно погасителен проект към съответния Договор за финансиране.Гратисен интервал за погасяване на главницата – до 24 месеца, само че не по-късно от гратисния интервал по съответния Договор за позволен план, който е оптимално избран на 36 месеца от подписване на Договор за финансиране по финансовия инструмент.Срок за погасяване – не по-късно от периода за погасяване по съответния Договор за финансиране на позволен план, признат до 144 месеца от подписване на съответния Договор за финансиране.Източници за погасяване на главницата – от лични бюджетни средства.Осреднен показателен лихвен %: не повече от РЛП+0,64% на годишна база. Компонент при установяване на осреднената цена е и Референтния лихвен % /РЛП/ на ОББ АД за бизнес клиенти. Стойността му се пресмята според признатата от банката методика, основана на обществено налични данни. Стойността му се разгласява на уеб страницата на ОББ АД, като се актуализира месечно. (Към 01.12.2022 година РЛП за бизнес клиенти на ОББ е 0,00%).Такси, комисиони, наказателни лихви, неустойки и разходи по кредита – съгласно ценовата политика на ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “.
В осъществяване формалните условия на Закона за общинския дълг и условие за осъществяване на публично обсъждане  в Община Ямбол, същото ще бъде извършено на 22.12.2022 година от 17:00 ч. в зала 107 на Община Ямбол на ул. „ Г.С.Раковски “ №7.

На съображение член 15, алинея 2 от ЗОД поканата се разгласява в един локален или районен вестник и се слага на публично налично място в постройката на общината, както и в интернет-страницата на общината на интернет адрес www.yambol.bg, раздел „ Актуално “, като датата на разискването на заема е минимум един месец преди разглеждането на предлагането от общинския съвет.

КМЕТ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ:

ВАЛЕНТИН РЕВАНСКИ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР