Уважаеми народни представители,Днес е 1 октомври - ден за поезия,

...
Уважаеми народни представители,Днес е 1 октомври - ден за поезия,
Коментари Харесай

БСП: Нека заедно да изградим един по-добър живот за българския пенсионер


Уважаеми народни представители,

Днес е 1 октомври - ден за лирика, музика и почитание към възрастните. На 14 декември 1990 година Общото заседание на Организация на обединените нации със своя резолюция дефинира 1 октомври за Международен ден на възрастните хора. И по този начин, към този момент 30 години, 1 октомври се празнува като Международен ден на възрастните хора и по целия свят се засвидетелства дължимата респект към дълголетието и житейската мъдрост.

На този ден и у нас отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. На този ден всички би трябвало да се радваме и честваме дружно с тях. Но има ли мотив за наслада?

Обявяването на Деня на възрастните хора съвсем съответствува с политическите промени в нашата страна, стартирали през 1989 година. Но трябвa да си дадем сметка, че за това не малко време за ситуацията на възрастните хора в българското общество не е направено нищо значимо от страна на ръководещите. Като че ли цялостната политика във връзка с тези хора е сведена до протоколно отбелязване на Деня на възрастните хора и статистики за тежкото им и неравностойно състояние в българското общество.

Имаме, несъмнено, Национална тактика за дълготрайна грижа, която е създадена в сходство с рекомендациите на Съвета на Европейски Съюз и с положителните практики на страните-членки на Европейски Съюз, само че която, необичайно за какво, няма краен период за реализация. Имаме и План за деяние за осъществяване на тази Национална тактика за дълготрайна грижа. И порядъчен на брой и тип документи, само че нямаме резултати, които да създадат живота на възрастните хора по-добър, по-достоен и по-малко сложен.

В България, към края на 2019 година, броят на хората над 60 години е 1 978 904 - близо 30 % от общия брой на популацията. И за никого не е загадка, че по-голямата част от тях живеят в беднотия, даже в последна беднотия. Броят на персоналните пенсии у нас е малко над 2 милиона, а междинната пенсия е 383 лева Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст е 219, 43 лева, обществената пенсия за напреднала възраст е 132,74 лева Жените получават приблизително със 110-120 лв. по-ниска пенсия от мъжете. Минимална пенсия получават 752 960 пенсионери или това са повече от една трета от общия брой пенсионери. И всичко това на фона на избран от държавното управление предел на беднотия за 2019 година - 348 лв., който надали стига с цел да преживяваш обикновено.

А нещата се усложняват и от забързаното и неспокойно време, в което живеем, от политическата неустойчивост, обхванала страната ни, от изискванията на новата тежката здравна и икономическа рецесия, провокирана от световна зараза от ковид, която съществено заплашва даже минималните обществени придобивки на хората от третата възраст. А ограниченията за грижа и подкрепяне на тези най-уязвими хора, които подхващат ръководещите е - подаянието от 50 лв. месечно.

Излишно е да споделям, че най-ниските пенсии в Европейски Съюз са в България, че минималната пенсия не подсигурява физическото оцеляване, което е ужасяващо, само че е реалност и ясно демонстрира потребността от смяна на старите и намиране на нови законодателни начинания за тази група от популацията - начинания за целенасочени ограничения и стратегии, които да смекчат последствията от това тяхното уязвимо състояние.

На този ден се обръщаме към ръководещото болшинство - настоящите все още ограничения не са задоволителни и не водят до мечтаното повишение на качеството на живота на възрастните хора. Социалните услуги за възрастните хора по този начин, както се осъществят през днешния ден, не способстват в нужната степен за изваждането им от групата на най-уязвимите в обществото ни. И отговорността за това е ваша.

Общопризнатите европейски полезности на човешкото достолепие, равнопоставеността и зачитането на човешките права би трябвало да ни управляват и сплотяват в напъните за насърчаване на грижа и поддръжка за възрастните хора, съответни за двадесет и първи век. Това изисква дейни дейности и амбициозни цели за поощряване на интеграцията и възстановяване на изискванията на живот на възрастните, бедните и изключените от живота на обществото хора.

И ние ви подаваме ръка - дружно да създадем това допустимо, да изградим един по-добър живот за българския пенсионер. В навечерието на този ден – Деня на възрастните хора, да се обединим в разбирането, че българските пенсионери, нашите татковци и майки, нашите дядовци и баби заслужават да живеят по-добре. Вслушайте се в нашите оферти и да заявим решимостта си. Да работим за увеличение на доверието в обществената система, като най-сетне довършим промяната в пенсионната система, което да увеличи приходите в бюджета на ДОО и съответно да усили размера на пенсиите.

Първи стъпки в тази посока може да са: преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2015 година Последното преизчисляване е от 2008 година Премахване на оптималния месечен размер на обществено и здравноосигурителния приход и на оптималния размер на пенсията. Увеличаване тежестта на стажа във формулата за установяване размера на пенсията. Процентът за всяка година застрахователен стаж да е най-малко 1,33 - колкото е стандартът на Международната организация по труда, а по-късно да продължи плавното му нарастване до 1,5. Разширяване на съществуващите гъвкави детайли за поощряване по-дългото оставане на пазара на труда. Всяка година стаж след придобиване право на пенсия да носи по-голям %. Да променим радикално метода при годишното осъвременяване на пенсиите, с цел да не се постановат бъдещи преизчислявания. Всички заплащания, които не са свързани с застрахователен принос, да бъдат извадени от Държавното публично обезпечаване и да се поемат от държавния бюджет. Да приемем Закон за възрастните хора, който да урежда грижата на страната за възрастните хора.

Това са нашите оферти. Те не са нови, само че още веднъж ги слагаме на напред във времето, тъй като би трябвало неотложно да се подхващат ограничения и тъй като нашите майки и татковци, които с възторг са градили нашата татковина, го заслужават, а ние през днешния ден в България не им осигуряваме насочени към самостоятелните потребности услуги и подобаваща поддръжка за пълноценно приобщаване. Не им осигуряваме опция за заслужен живот. Това в сериозна степен лимитира способността и готовността на тези хората да вземат участие пълноценно в живота на своите общности и на обществото като цяло.

Такава е мрачната статистика и нуждата от незабавни дейности, които няма по какъв начин да спестим даже на днешния празник.

Уважаеми народни представители,

Старостта не е недостатък, а естествена част от живота. Можем с общи старания да създадем по този начин, че всеки един българин да може да я изживее почтено, като подобаващ и предстоящ празник.

Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ се обръща и към вас, благи хора, уважаеми български пенсионери: вие може да сте материално небогати, само че духовно сте доста богати. Богати с почтено извървения трудов път, богати с това, което съградихте и оставихте на нас, вашите наследници.

Обръщаме се и към по младото потомство: дано най-малко на днешния ден да сведем глави и да си зададем въпроса - дали сме техни почтени наследници, дали съумяваме да отдадем заслужената признателност и схващане, което нашето потомство им дължи за техния принос в съграждането и икономическия напредък на страната ни.

И всички в тази зала и отвън нея, от сърце да пожелаем на възрастните хора дългоденствие и сили, с цел да преминем следващата, връхлетяла народа ни рецесия и да преодоляваме дружно всички компликации. Нека смирено да им желаяме амнистия за всичко, което сме създали и не сме създали за тях, с цел да живеят по добре.

Простете, благи хора! И кураж, другари!

От Парламентарната група „ Българска социалистическа партия за България “ гледаме на вас като на хора, които, макар компликациите, на които са подложени, не престават интензивно да вземат участие освен в публичния живот, само че и в икономическия и ви благодарим за вашата безрезервност и принос за развиването на нашата Родина Република България.

Вие сте хората, съумели да запазят вековните наши български обичаи, с цел да ги предадете на идващите генерации. Вие сте хората, които ни научиха да не се предаваме, да оцеляваме в сложните и да се веселим в радостните моменти. Вие сте хората, поради които България продължава да я има.

В навечерието на този ден, в който всички по света отдават респект към хората от третата възраст, сервира своето почитание и своята любов към вас. Не сме безразлични. Имате нашата благодарност, обич и ангажираност. Прекланяме глава пред вас, които сте ни основали, които сте ни отгледали с обич и сте ни създали почтени хора с цената на ограничения, с цел да ни дадете добър старт в живота. И през днешния ден, по остаряла българска традиция, безусловно и безрезервно отглеждате и възпитавате нашите деца.

Бъдете образец за нас и помагайте с опита, с житейската мъдрост, която притежавате - кой с каквото може, с цел да вървим напред и нагоре.

С признателност и сълзи в очите:

Честит да е празникът ви, многоуважаеми възрастни българи! Честити да сте, другари!

Бъдете живи и здрави!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР