Уважаеми колеги от банковия сектор, Бих желала да отправя към

...
Уважаеми колеги от банковия сектор, Бих желала да отправя към
Коментари Харесай

Поздравителен адрес от председателя на УС на АББ по случай Деня на банкера

Уважаеми сътрудници от банковия бранш,

Бих желала да насочва към всички Вас своите сърдечни поздравления и благопожелания по случай Деня на банкера, който обичайно означаваме на 6 декември.

За втора поредна година сме изправени пред разнородни провокации, през които имаме виновната задача да преминем обединени като общество, с цел да се оправим с тях по най-ефективния метод. Ролята, която има банковият бранш във връзка с трайното и устойчиво възобновяване на стопанската система от пандемията COVID-19, е изключително значима и виновна.

Подкрепата, оказана от страна на банките за бизнеса и семействата, още в самото начало на пандемията, беше и продължава да бъде основна за оправянето с икономическата обстановка, пред която е изправен през днешния ден светът, както и за възобновяване на стопанската система и нейния резистентен напредък. Банките, в този момент повече от всеки път, са разполагаем на своите клиенти, с цел да бъдат разисквани техните самостоятелни потребности и потребности и да ги поддържат във всяко тяхно значимо житейско начинание.

Продължаващият растеж на депозитите е знак за доверието на жителите в банковите институции, които не стопираха да обезпечават финансиране през най-критичните интервали от пандемията. Финансовите институции демонстрираха навременна и съответна реакция и се потвърдиха като постоянен сътрудник на бизнесите и семействата, само че също по този начин и на държавните институции, с които сполучливо и дейно си сътрудничат, което се видя и по време на най-критичните интервали от пандемията. В сегашния миг банките и техните клиенти към този момент гледат напред, към етапа на възобновяване на стопанската система.

В същото време, ставаме очевидци на разнообразни други процеси и фактори, които оказват въздействие върху банковата активност и я изправят пред провокации и търсене на решения. Например, негативни лихвени проценти - феномен, който от дълго време се следи отвън страната ни и разумно не подминава и България. Този интервал на негативни лихви в международен мащаб освен продължава дълго, само че се чака и да се задържи отсега нататък.

Сложната, променлива и непредвидима икономическа конюнктура, в която банките оперират, ги кара да демонстрират еластичност и да приспособяват активността си. Добрата вест е, че както банките се приспособяват към новата действителност, по този начин и техните клиенти стартират да я осъзнават и да одобряват обстоятелството, че банковите депозити имат своите други възможности при съхранението на парични средства. Клиентите стартират да се преориентират към нови принадлежности за предпазване и вложение, като взаимни фондове, доверително ръководство и други решения, благодарение на банковите консултанти.

Инвестициите в този вид артикули нарастват с огромни темпове, като се следи сериозен растеж по отношение на предходната година. Това демонстрира, че клиентите разчитат на банките да бъдат техен приближен сътрудник при ръководството и съхранението на парите им и за намирането на най-хубавите самостоятелни разновидности и подходи, съобразени с потребностите им в динамичната и бързо изменяща се действителност.

Дигитализацията дава доста нови благоприятни условия в областта на банковите услуги и е един от главните цели в работата на банките. Нейното начало бе обещано надалеч преди пандемията, само че дигитализацията беше мощно повлияна и ускорена от нея. Банките се стараят непрекъснато да оферират на своите клиенти достъп до от ден на ден цифрови услуги, които, напълно разумно, са на по-ниски цени от тези, предлагани по обичайните канали.

По този метод, клиентите имат опция да се възползват, освен от по-бързи и евтини услуги, само че и не им се постанова да посещават банкови клонове, което им икономисва време, а през днешния ден способства и за съхранението на здравето и сигурността им в условия на продължаваща пандемия. Банковите услуги стават все по-достъпни от всяка точка на света, когато и да е, а скоро с въвеждането у нас на системата за незабавни заплащания, над чието консолидиране банките интензивно работят, тези услуги ще бъдат и още по-бързи, отговаряйки на потребностите на бизнеса и самостоятелните клиенти.

Дигитализацията е непроменяемо обвързвана с високото равнище на сигурност, което банките обезпечават при даване на своите услуги. Банките повече от всеки път влагат в осведомителна сигурност и поставят старания да осведомят своите клиенти и да ги предпазят. В спешни времена неведнъж се появяват недоброжелатели, които се пробват да се възползват от паниката, основана от изключителни условия, каквато е пандемията и да подведат жителите, за да получат достъп по един или различен метод до техните средства. Ето за какво, е от изключителна значимост, банките и жителите дружно да противодействат на тези опити.

Банките биха могли да продължат да обезпечават същата степен на сигурност, само в партньорство със своите клиенти. Поради тази причина, банките влагат доста старания и за повишение информираността на клиентите, тяхната цифрова просвета и финансова просветеност.

Банките не могат да си разрешат да реализират своята активност като елементарни търговски сдружения. Те подлежат на едни от най-строгите регулации, а също по този начин, оперират с привлечени средства от клиентите и имат своята задача пред обществото. Преходът към климатично неутрална, устойчива, ефикасна и обективна стопанска система и задачите за резистентност са още един прибавен детайл към техните обществени отговорности при осъществяване на активността им и занапред ще има по-сериозно отражение върху нея. По този метод банките в актуалните условия са непосредствено ангажирани с обезпечаването на по-добро бъдеще, както за всички нас, по този начин и за идващите генерации след нас.

Банките съхраняват освен средствата на жителите, само че и нещо също толкоз скъпо, въпреки и извънредно в количествено отношение - тяхното доверие. В турбулентни времена, в които жителите имат потребност от сигурност, непоклатимост и предвидимост, с цел да могат да продължат да възнамеряват своето всекидневие и да следват проектите и начинанията си, банките се потвърждават като техен приближен сътрудник и всички ние в банковия бранш работим неуморно за това да не престават сполучливо своята задача и отсега нататък.

Използвам мотива на професионалния ни празник да пожелая на цялата банкова общественост, само че също и на нашите клиенти и сътрудници, една по-здрава, сполучлива и постоянна за всички нас 2022 година, в която да преминем през провокациите по-силни и обединени от всеки път!

Честит празник - Ден на Банкера!

Диана Митева,

Председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР