„Уважаеми колеги, докладът на кмета Фандъкова касае прилагането на Закона

...
„Уважаеми колеги, докладът на кмета Фандъкова касае прилагането на Закона
Коментари Харесай

Анна Стойкова, ГЕРБ-СДС: Намерихме правилния подход да върнем доверието на глухите хора към институциите

„ Уважаеми сътрудници, отчетът на кмета Фандъкова касае използването на Закона за българския жестомимичен език, признат на 21.01.2021 година, според който, че до края на 2022 година всички държавни и общински институции и органи на локалното самоуправление би трябвало да обезпечат превод на български жестомимичен език, отвън обезпечения по член 20 от Закона, при административно обслужването или при мероприятия с присъединяване на глухи и/ или сляпо-глухо лица. Законът признава БЖЕ за формален и еднакъв на българския вербален език и обезпечава еднакъв достъп до информация и обучение, както и достъп до всички сфери на обществения живот за глухите хора “, съобщи общинският консултант от ГЕРБ Анна Стойкова.

Тя напомни, че един месец след приемане на Закона кметът на София Йорданка Фандъкова сътвори работна група, която да обследва използването на ЗБЖЕ в част административно обслужване.

Впоследствие по решение на СОС, със заповед на кмета бе разположен Конституционен съд, с присъединяване на всички заинтригувани страни - столична администрация, районни кметове, общински съветници и 4-а глухи консултанти, определени на конкурс
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР