Утре изтича тримесечният срок, в който и вече регистрираните сдружения

...
Утре изтича тримесечният срок, в който и вече регистрираните сдружения
Коментари Харесай

Утре изтича срокът, в който регистрираните в РСМ сдружения със спорни имена трябва да ги променят

Утре изтича тримесечният период, в който и към този момент записаните сдружения и фондации в Република Северна Македония (РСМ) би трябвало да подадат заявки за смяна на имената си, в случай че те се считат за противоречиви, в противоположен случай ще бъдат заличени.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 896
От българското съдружие " Цар Борис Трети " в Охрид е подадено искане до Централния указател в Република Северна Македония за " уеднаквяване на работата на сдружението с промените и допълненията на Закона за сдруженията и фондациите ”, оповестяват медиите в страната, цитирайки известие на Централния указател. Според институцията, „ процедурата по настояването към момента продължава и няма подадено заявление от сдружението " Ванчо (Иван) Михайлов " от Битоля ”.

Пред Българска телеграфна агенция ръководителят на сдружението „ Цар Борис Трети ” в Охрид  Томе Блажески посочи, че изпратеното до Централния указател писмо от началото на февруари е с искане на разяснения за метода, по който записаното през ноември 2021 година, по Закона от 2010 година съдружие би трябвало да съгласува работата си по новоприетия закон, само че не е отправяно искане за смяна на името на сдружението.

На въпрос дали на днешната среща на представители на българските сдружения с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи тази тематика е била обсъждана, Георги Трендафилов отговори, че този въпрос не е особено обсъждан.  

В началото на ноември предходната година Народното събрание в Скопие с цялостно единогласие сред ръководещи и съпротива, одобри промени в Закона за сдруженията и фондациите, съгласно които се не разрешава на цивилен сдружения, фондации и политически партии да употребяват имена, прякори, псевдоними, които са свързани с фашизма, нацизма, геноцид, Третия райх и прочие

Законът за сдруженията и фондациите планува разрешението за потребление на име, презиме, прякор, псевдоним, абревиатура или букви на историческа персона да се дава от министъра на правораздаването след авансово получено позитивно мнение от Комисията за потребление на имената на историческите персони. Този орган беше основан, откакто имената на Иван Михайлов и Цар Борис Трети, които българските сдружения в Битоля и Охрид дефинираха за название на клубовете си, бяха избрани в РСМ като провокативни.

Приетите законови промени имат ретроактивно деяние, за което министърът на външните работи Буяр Османи и министърът на правораздаването Никола Тупанчески показаха опасения, че е допустимо да бъде противоречиво, а министърът на правораздаването на Северна Македония изясни, че се приготвя нов закон за сдруженията, който ще бъде координиран с Венецианската комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР