Утре България избира кметове и общински съветници. Гласуването ще бъде

...
Утре България избира кметове и общински съветници. Гласуването ще бъде
Коментари Харесай

Окончателно - гласуваме само на хартия

Утре България избира кметове и общински съветници.

Гласуването ще бъде единствено и само с хартиена бюлетина. Това се удостовери дефинитивно, откакто на съвещанието си в ранния следобяд ЦИК отхвърли да преразгледа решението си от нощес за анулация на машинното гласоподаване. Това стана макар апелите на премиера Николай Денков и на ПП-ДБ на фона на митинги в София и други градове.

Още сутринта стартира и връщането на машините от секциите назад в склада в София. ПП-ДБ апелираха решението на ЦИК пред Върховния административен съд. Съдът обаче ще се произнесе най-рано в понеделник.

На ексклузивен брифинг преди час от ЦИК. Според него, става въпрос за непозволени дейности на зам.-министъра на електронното ръководство, осъществени на 25 октомври и изразяващи се в следното - да се организира още веднъж процедурата за създаване от първоначален код на софтуеъра на машините за гласоподаване.

С разменени обвинявания сред ЦИК и премиера Николай Денков се разви абсурдът с машините в Деня за размисъл.

Сериозно напрежение в деня за размисъл. Централната изборна комисия удостовери невижданото си решение да няма машинно гласоподаване на вота на следващия ден и на балотажа, идната неделя. То беше взето на късно съвещание на комисията нощес и доказано през днешния ден с главен претекст ДАНС... Преди това министър председателят Николай Денков разгласи, че ЦИК нарушава закона, а отчетът на ДАНС, съгласно който заместник-министър е снимал процеса по узаконяване на машините и е свалил значими кодове на флашка, е манипулиран. Той отхвърли Министерският съвет да разгласява отчета, стигна се и до поискана оставка на заместник-председателя на Държавната организация за Национална сигурност.

Близо 24 часа след снощното решение да няма машинно гласоподаване на тези локални избори, Централната изборна комисия го удостовери и го изясни със основаване на доверие в изборния развой. И остави съдът да реши дали решението им е вярно.

" Смятаме, че ЦИК взе обосновано решение поради всички обстоятелства и условия. Нашите претекстове бяха да не допуснем компрометиране на гласуването, само че най-много да има доверие в изборния развой. Решението на ЦИК е обжалвано и всички обстоятелства и условия ще бъдат прегледани от съда ", сподели Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК.

На онлайн съвещание членовете на ЦИК отхвърлиха предложение да се преразгледа въпросът и даже не се стигна до ново гласоподаване. Извънредното предложение беше направено от члена на комисията Любомир Георгиев, който и нощес беше срещу единствено книжен избор. Мотивът му беше, че отчетът на Министерството на електронното ръководство и двата института по метеорология и стандартизация е оповестен преди крайния период, който е през днешния ден в 17 часа.

" С което трите институции удостоверяват машините съгласно условията на Изборния кодекс ", сподели Любомир Георгиев, член на ЦИК.

" Това беше може би последната опция да постъпим по метод, който да резервира престижа и престижа на ЦИК в обществото ", съобщи Цветозар Томов, член на ЦИК.

" Не мога да поддържа анулация на решение на ЦИК, признато по съответния законов ред ", разяснява Севинч Солакова, член на ЦИК.

" Разглеждането и анулация на решението би внесло, въпреки че според мен не е налице съображение, би внесло безпорядък и комплициране на изборния развой ", счита Йорданка Ганчева, ЦИК.

Преди постоянното съвещание на ЦИК в изключително изказване министър председателят Николай Денков прикани ЦИК да преразгледа снощното си решение. Обяви, че всички учредения да се гласоподава с машини, са налице. Той изброи седем точки, по които ЦИК нарушава закона и подсети, че срокът за засвидетелствуване на машините изтича в 17.00 часа през днешния ден, а решението е взето нощес, без да се изчака.

" Това решение се основава само и единствено на един отчет от ДАНС, в който наблюдения, които са направени в следена среда, в стая, която се следи непрестанно, са интерпретирани манипулативно. И са направени внушения, че някой може да манипулира машинния избор. Тези внушения нямат никакви учредения по следните аргументи. Първо - машините сега играят ролята на принтери, задоволително е да погледнете какво са отпечатали като бюлетина ", изясни Николай Денков, министър-председател.

По думите му отчетът на ДАНС, съгласно който заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал с телефона си процеса по узаконяване на машините и е свалил на флашка кодовете за това, е манипулативен.

" Създава се усещането, че преднамерено липсва условието за класифицирана информация, с цел да може този отчет да може да бъде публикуван оптимално без инспекция на обстоятелствата и по този начин да се реализиран задачите преди самия избирателен ден ", добави министър председателят.

" Сигурен съм, че след години събитията от през вчерашния ден и през днешния ден ще се проучват в учебниците по история като типичен образец за интензивно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния развой ", акцентира Денков.

Той отхвърли обаче да разгласява отчета. По-рано от ГЕРБ го приканиха за това с претекст, че не е с гриф " строго секретно " и да бъдат избегнати всевъзможни опити за политически спекулации. За издание на отчета по-рано през днешния ден прикани и Никола Минчев от ПП-ДБ.

" Това значи да популяризирам операция. Докладът го имат задоволително други хора, в случай че желаят да го покажат ", съобщи министър-председателят.

" Заради показания манипулативен отчет, с автограф на заместител ръководителя Деньо Денев Министерски съвет ще гласоподава неговата оставка незабавно, откакто получи решението за това от ръководителя на ДАНС, по този начин, както се изисква по закон ", безапелационен е акад. Николай Денков.

И се обърна към ЦИК да преразгледа решението си.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отхвърли обвиняванията на премиера.

" Подобни изказвания от други държавни органи, от обществени лица, намираме за неприемливи и те съставляват вмешателство в работата на самостоятелен държавен орган и още повече разрушават доверието в изборния развой ", сподели Камелия Нейкова, ръководител на Централната изборна комисия.

Нейкова уточни, че към момента няма информация, която да опровергае отчета на ДАНС и цитира елементи от него. Според преписката заместник-министърът е повторил процедурата по създаване на първоначален код на софтуера на машините.

" Процедурата по доверено създаване на изходния код беше осъществена на 20-и октомври в наличието на представители на ЦИК в Министерство на електронното ръководство като финалът на довереното създаване приключи с сключване на изходния код, с ключове, генерирани от ЦИК. След тази процедура провеждането на наново създаване на първоначален код, каквото е осъществено на 25-ти октомври, изтъквам " качването на портативна флаш памет и запаметяването на персоналния телефон на заместник-министъра " е неприемливо, даже и за някой изтъквам " да си го гледа и да си поиграе с него ".

" Ако някой си разрешава да си играе с инструмент, обвързван с изборния развой, считаме, че това освен е неприемливо, само че и незаконосъобразно ", акцентира Нейкова.

По-рано министър председателят отхвърли да каже какво написа в отчета за дейностите на заместник-министъра и сподели, че към този момент няма за какво да желае оставката на министъра на електронното ръководство. А от ЦИК питат за какво тъкмо Михаил Стойнов е подписал чакания документ за узаконяване на машините. По-късно от министерството оповестиха, че министърът има право да упълномощава заместника си да дава отговор за машините.

" В отчета са включени правилни обстоятелства. Да, имало е подобен запис. Да, имало е такива фотоси. След което заключенията, които се вършат, нямат нищо общо с истината. Те се вършат в стая, която 24 часа се следи, имало е 10 индивида. кой ще прави нещо подмолно при такива условия? ", попита Николай Денков.

" По отношение на зам.-министъра ще бъде направена инспекция изрично. По никакъв метод не е заплашен честният избор при потреблението на машините. ЦИК заблудиха обществото, че решението е подписано единствено от виновния заместник-министър на електронното ръководство ", сподели Денков.

Денков разяснява и напрежението измежду сътрудниците във властта.

" Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет. Както постоянно съм казвал това, което е значимо, е ние да взимаме верните решения. Това, което се случва сега, е доста зад границите за приемане ", акцентира министър председателят.

И макар свадите, и Камелия Нейкова, и Николай Денков приканиха да се гласоподава на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР