Утре, 1 февруари президентът Румен Радев ще участва в откриването

...
Утре, 1 февруари президентът Румен Радев ще участва в откриването
Коментари Харесай

Радев и Вучич откриват строителството на газовата връзка със Сърбия

Утре, 1 февруари президентът Румен Радев ще взе участие в откриването на профилираните действия по създаване на междусистемната газова връзка „ България-Сърбия “ (IBS) на българска територия, оповестиха от пресслужбата на президента. В събитието ще взе участие и президентът на Република Сърбия Александър Вучич. Сред участниците в церемонията ще бъдат министрите на енергетиката на двете страни и Росен Христов и Дубравка Дедович, кактко и изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

В програмата на Радев е включена и среща с Вучич.

Реализацията на интерконектора България-Сърбия е основен план, приоритет на българската енергийна политика.

Междусистемната газова връзка „ България-Сърбия “ (IBS) ще бъде с обща дължина към 170 км. и стартира от Нови Искър, Република България, като крайната й дестинация е Ниш, Република Сърбия, от които към 62 км на българска територия. След построяването ѝ газовата връзка ще бъде с потенциал до 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток. Газопроводът е план от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

За цялостната реализация на обекта се планува построяването на две автоматизирани газорегулиращи станции (АГРС), една газоизмервателна станция (ГИС) – Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. След построяването газовата връзка ще бъде с потенциал 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР