Устойчивостта е новият бизнес модел, новата нискобюджетна вълна̀. Ние в

...
Устойчивостта е новият бизнес модел, новата нискобюджетна вълна̀. Ние в
Коментари Харесай

Бъдещето на ритейла е силно обвързано с кръговия бизнес модел

Устойчивостта е новият бизнес модел, новата нискобюджетна " вълна̀ ". Ние в ИКЕА имаме упоритостта да се превърнем в компания с негативен въглероден отпечатък до 2030 година, употребявайки единствено възобновими или рециклирани материали и като част от тази цел внедряваме интензивно кръгови бизнес решения.
За трансформацията
Трансформацията на общоприетия линеен модел " вземи, направи и изхвърли " се случва първо в мисленето и познанието, а по-късно и в цялата верига на доставки.

Суровините са един от факторите с максимален принос за климатичния отпечатък на ИКЕА. Запазвайки колкото се може по-дълго в обращение материалите и посредством вложения на възобновима сила, ние ще спомогнем доста за намаляването на климатичния отпечатък на бизнес дейностите на компанията. От позиция на кръговия модел ще реализираме това, като удължим живота на продуктите, и като използваме наново материали във допустимо най-голяма степен, намалявайки добиването на нови.
Ролята на лесното сглобяване по пътя към кръговата стопанска система
Мебелите могат да имат по-дълъг живот посредством повторна приложимост, реорганизация, поправяне. Предвид урбанизацията и динамичния метод на живот на хората основен детайл е проектирането на артикули за елементарно сглобяване, даже без потребност от принадлежности, които да могат неведнъж да бъдат разглобявани, без това да се отрази на тяхната продължителност и външен тип. Tочно тук ние в ИКЕА виждаме голям капацитет посредством модулност и софтуерни нововъведения в асортимента. Пример за новаторско решение, което спомага за този развой, е клиновидният дюбел (wedge dowel) - безусловно един " клик " измества класическите крепежни детайли в производството. Тази сглобка към този момент участва в редица огромни серии в ИКЕА - мебелите за кухня и баня ENHET, за дневна EKET и VIHALS, за спалня PLATSA и IDANAS и прочие
Реклама Устойчивите артикули би трябвало безусловно да са налични
Продуктите на ИКЕА, създадени по кръговия модел, дават отговор на детайлите на демократичния дизайн, а точно форма, функционалност, качество, и са проектирани съгласно правилата на резистентен дизайн, позволявайки наново потребление, възобновяване, преправяне и в крайния стадий от живота на продукта - преработване. Същевременно цената на продукта би трябвало да е задоволително ниска, тъй че допустимо най-вече хора да могат да си я разрешат. Нашият блян е да преборим публикуваното разбиране, че екосъобразният живот е скъпоструващ.
Пътят към задачата: 100% от продуктите на ИКЕА да бъдат артикул на кръгово произвеждане
Един от главните моменти е оценяването на капацитета на всеки един артикул още във етапа на негово планиране. Над 9500 продукта от нашия подбор към този момент са минали препоръка за това до каква степен дават отговор на правилата за резистентен дизайн. В резултат са основани разнообразни решения за създаване и планиране, с цел да се подсигурява, че до 2030 година всички продукти ще бъдат артикул на кръгово произвеждане.

Изтеглихме редица артикули за еднократна приложимост от асортимента както в България, по този начин и в международен мащаб и ги заменихме с такива за многократна приложимост. Само си представете какъв брой първични материали се икономисват с една акумулаторна батерия LADDA да вземем за пример, която може да се презарежда до 1000 пъти.

Създаването на различни устойчиви модели за произвеждане е причина за развиването на цялостни кръгови решения и реализиране на резистентен напредък в дълготраен проект.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР