Установяването на задължение за възстановяване на неправомерна помощ следва да

...
Установяването на задължение за възстановяване на неправомерна помощ следва да
Коментари Харесай

Алибегов: От НАП натискат за връщане на помощта заради ковид ограниченията

Установяването на обвързване за възобновяване на непозволена помощ следва да се извърши след съответно осъществена инспекция с дейното присъединяване на данъкоплатеца, а не с едностранни предложения, с които Националната организация за приходите (НАП) едностранно и нестимулирано показва сума за възобновяване, дружно с рента.

Това се показва в взаимна позиция на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията, получена през днешния ден в медиите.

В нея организациите акцентират, че Национална агенция за приходите е почнала " всеобщ напън за връщане на суми, получени от българския бизнес като поддръжка в резултат на рестриктивните мерки против разпространяването на КОВИД-19 ".

В позицията се показва неразбиране за какво е тази " интензивност ", откакто компаниите, получили поддръжка, е трябвало да дават отговор на избрани критерии, заложени от Национална агенция за приходите, и са били утвърдени, откакто са потвърдили, че дават отговор на тях.

През декември 2020 година бе открита стратегия за погашение на помощи в размер на 20 на 100 от оборота на всички сдружения, чиято активност е била прекратена или лимитирана със заповед на министъра на опазването на здравето. Процедурата по оценяване на претендентите, пресмятане на дължимата помощ и нейното погашение се администрираше от Национална агенция за приходите.

През януари 2022 година, една година след разпределяне на средствата по първата фаза, Национална агенция за приходите стартира да изпраща предложения за възобновяване на суми, получени по програмата, дружно със законната рента, показват организациите в позицията си.

От Българската асоциация на заведенията и от Сдружението на заведенията считат, че липсват учредения за изпращането на предложения за възобновяване на получени помощи, без да е осъществена надлежна предварителна инспекция на всички обстоятелства; липсват учредения за връщане на получените средства, в случай че Национална агенция за приходите е упражнявала надзор през цялата процедура за допустимостта на участниците, размера на помощта и нейното изплащане; липсват учредения да се начислява законна рента, в случай че при положение на погрешно отпусната помощ, това се дължи на пропуск при контрола от страна на Национална агенция за приходите.

Двете организации съзират " опит да се ограничи присъединяване на сдруженията в следващи стратегии за подкрепяне на съображение съществуващи разногласия с Национална агенция за приходите по повод законосъобразността на предоставената и употребена помощ ".
ТЕМА преди 44 минути 466 преди 1 час 527 преди 21 часа 942
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР